Неандерталците са се появили най-малко преди 430 хил. години

50404
Неандерталците са се появили най-малко преди 430 хил. години

Произходът на неандерталците датира отпреди най-малко 430 000 години. Това сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Заключенията са въз основа на характерните особености на черепи, открити в Испания.

Находката хвърля нова светлина върху еволюцията на хоминидите.

Ако смятате, че неандерталците са били тъпи и примитивни, помислете пак

Широкоразпространеното схващане, че ниското интелектуално развитие на неандерталците е причина те да изчезнат, изместени от по-високо р...

"Вероятно това са най-древните откривани някога черепни морфологични особености, които са характерни за неандерталците", заяви ръководителят на изследването, палеонтологът Хуан-Луис Арсуага от университета Комплутенсе в Мадрид.

Предишни проучвания заключиха, че неандерталците са се появили 100 000 години по-късно. Новото изследване разкрива също, че най-скорошният общ прародител на Хомо сапиенс и неандерталците е живял преди повече 430 000 години, информира БТА.

Учените изследвали 17 частично запазени или цялостни черепа, открити на прочутия праисторически обект Сима де Лос Уескос близо до Бургос в северната част на Испания.

"Находката позволи за пръв път да се установи какви са били черепните морфологични характеристики на група хоминиди, които са живели в Европа през средния плеистоцен, т.е. преди 400 000 - 500 000 години", допълни палеонтологът Игнасио Мартинес от университета в Алкала де Енарес, Испания.

Неандерталците можели да говорят?

Според австралийски учени, чийто труд е публикуван в научното списание PLoS ONE, неандерталците са можели да говорят. Специалистите са...

През тази епоха примитивни хоминиди се отделили от живеещите в Африка и Източна Азия свои събратя и се установили в Евразия, където се появили морфологични особености, които впоследствиестанали характерни за неандерталците. Няколкостотин хиляди години по-късно Хомо сапиенс дошъл от Африка и на свой ред се установил в Евразия, където съжителствал и, макар и рядко, се кръстосвал с неандерталци.

Неандерталците изчезнали от лицето на планетата преди около 28 000 години.

Изследваните черепи са с характерни за неандерталците особености единствено върху лицевата си част и зъбите. Особеностите на черепната кутия съответстват на тези на по-примитивните хоминиди.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Science.

Геномът на неандерталците разкрива кръвосмешение и междувидово кръстосване

Дребна кост от пръст на крака на неандерталка, живяла преди около 50 000 години, разкрива кръстосването на няколко родови линии ранни х...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com