Необичайни китайски ястия

5153
Необичайни китайски ястия
Снимка: Jason Goh / Pixabay

В традиционната китайска кухня се използва голямо разнообразие от продукти. Някои от тях, обаче, са съвсем непривични за европейците. И това, което китайците са свикнали да ядат, за някои народи е дори погнусяващо. Ако сте впечатлителен човек, не трябва да четете тази статия преди или по време на хранене!

Вонящо тофу. Това е доста специфична соева извара – със извънредно силна и неприятна миризма като на развалено месо. Вкусовите качества се добавят с различни подправки, например, с лют сос. Самото тофу е доста меко и прясно.

„Вековно яйце“. Въпреки името на ястието, тези яйца в никакъв случай не са на сто години, а само на няколко месеца. Кокоши или патешки яйца се накисват 10 дни в гасена вар, смесена със сода бикарбонат. След това се увиват в полиетилен и престояват няколко месеца. „Вековните“ яйца миришат слабо на амоняк. Вкусът им само далеч наподобява пресни яйца.

Тунцзъдан. Ястието е най-разпространено в провинция Чжъцзян и се готви предимно през пролетта. Това са кокоши яйца, които се варят десет часа в урината на момчета, чиято възраст не надвишава 10 години. Смятат се за лекарство.

Пържени насекоми. Като улична храна в Китай се продават пържени членестоноги. Например, такъв деликатес може да се купи в Гуанчжоу, където се пържат паяци и скорпиони.

Пияни скариди. Това ястие често се среща в Шанхай. Живите скариди се мариноват в специален сос и сетне се потапят в силен алкохол. След това движенията им стават бавни. Целта е много-много да не мърдат и да не възразяват прекалено, докато ги ядат.

Земни червеи. В Китай червеите се смятат за панацея срещу повечето заболявания. Има дори твърдения, че помагат срещу рак. Млечна супа с червеи е особено популярна при лечението на настинки.

Юанянг. Това е кафеен чай или чаено кафе. За да опитате тази напитка, не е необходимо да ходите в Хонконг – спокойно може да си я направите и сами. 2/3 части чай с мляко се смесва с 1/3 част кафе. Когато е студено, се сервира горещо, а когато е горещо, се добавя лед.

Патешка глава. Същността на ястието е ясна от името. Но интересното е, че то има недоброжелатели дори в самия Китай, които смятат, че патешките човки са вредни за консумация.

Мечешка лапа. Безумно скъп деликатес. Обикновено ястия с истинска мечешка лапа се сервират само в най-скъпите ресторанти. Що се отнася до по-евтините заведения, там лапите се заменят с обикновено говеждо месо. А от мечешката жлъчка се приготвят лекарства.

Супа от плавници на акула. Това е деликатес, при това много скъп. Смята се, че има лечебни свойства. Както подсказва името, за супата се използват само плавниците на акулата. Трупът остава недокоснат.

Супа от костенурка. Също деликатес, много разпространен не само в Китай, но и в други азиатски страни. В Европа можете да намерите тази супа в менюто на някои ресторанти - но обикновено е просто фалшификат и вместо костенурка се използват говежди карантии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: озадачен или озадъчен?

5 причини, поради които подаръкът на саксийно цвете ще убие енергията в дома ви

5 стайни растения, които ви помагат да отслабнете с чудодейната си енергия

Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците

Експерт: Струва ли си да купувате по-скъп шампоан?

Експерт: Качественото месо се познава още в магазина по това

Досега сте яли сиренето грешно - ето как е правилно

Марулята ще остане свежа по-дълго, ако направите това

Притча за огромния смисъл на трудностите в живота ни

Стихотворение за 24 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com