Невероятната история на Барби и Кен. Защо трябва да се знае от всички

3794
Невероятната история на Барби и Кен. Защо трябва да се знае от всички
Снимка: Getty Images

Тя стои изправена насред пустинния пейзаж - икона, божество, супержена. Марго Роби влиза в ролята на Барби във филма на Грета Гъруиг и намига на феновете над слънчевите си очила. В същото време едно дете захвърля бебешката си кукла във въздуха. На фон звучи музиката на Рихард Щраус.

Тази сцена от филма "Барби", напомняща за класиката на Кубрик "2001: Космическа одисея", бе една от първите, които бяха използвани за рекламната му кампания.

Барби е създадена през 1959 година

"Майката" на Барби Рут Хендлър не е искала да направи поредната бебешка кукла, с която дъщера ѝ и приятелките ѝ да тренират за майчинството. Не, нейната кукла трябвало да е млада, уверена и привлекателна жена, която не е майка и си има професия. Барби се "ражда” през 1959 година.

Американката Рут Хендлър е от еврейско-полски произход. В емигрантското ѝ семейство всички трябвало да помагат за благосъстоянието на фамилията. През 1945 година тя създава компанията "Мател" в гаража си заедно с Харолд Матсън и със своя съпруг Елиът. Тримата произвеждат обзавеждане за къщите на куклите. То се продава добре и те започват да правят най-различни играчки. Скоро фирмата става успешна по целия свят.

Тя е Барби. Той е просто Кен.

Барби има своя кариера - точно като създателката си. И то не като секретарка, а като лекар, пилот, астронавт, президент на САЩ. Компанията за играчки и досега се рекламира с посланието, че Барби провокира "безкрайния потенциал" във всяко момиче.

Барби има своя къща и кола, в която още от 1961 година нейният спътник в живота Кен седи на пасажерското място. Той никога не може да се сравни с нейното великолепие. И в новия филм за Барби Райън Гослинг, който е в ролята на Кен, пее тъжна песен: "Каквото и да правя, винаги съм на второ място. Аз съм просто Кен".

Още: Преди премиерата на Барби - Как търговските марки получават роли в киното?

Феминистка икона или токсичен идеал за красота?

Когато Рут Хендлър създава Барби в средата на 20 век и я кръщава на дъщеря си Барбара, фактът, че куклата е независима работеща жена, е доста провокативен. Въпреки това Барби се превръща в икона на феминизма. В днешно време обаче някои смятат, че налаганите от Барби стандарти за красота са "нездрави и идеализирани”, както пише американската авторка Джил Филипович.

Безкрайни крака, перфектна талия, добре оформено тяло. Културната антроположка Елизабет Лехнер Барби също вижда проблеми в образа на Барби. "Млада, бяла, без увреждания, готова да работи и функционира в капиталистическия свят", обобщава експертката. Според проучвания куклите могат да предизвикат объркана представа за женствеността у младите момичета.

Барби вече не е само една

"Мател" реагират на критиките и отдавна предлагат кукли с различно тегло, различен цвят на кожата, увреждания. Наскоро дори направиха Барби със Синдром на Даун. Още през 60-те години се появява и чернокожа Барби. Тя е създадена в годината, когато е убит Мартин Лутър Кинг - 1968-а. В началото обаче куклата носи друго име - Кристи. Някои афроамерикански активистки смятат, че това е проблем - все едно чернокожата кукла не е достойна да бъде Барби, тя просто е нейна приятелка. Затова през 1980 година чернокожата кукла също спира да носи друго име.

За други афроамериканки от това поколение решението на "Мател" да направят и чернокожа Барби е триумф - демонстрация на това, че и афроамериканките са красиви и могат да бъдат също толкова бляскави и успешни.

Ах, тази Барби - Марго Роби и кукленските й визии

"Най-прогресивната кукла в историята"

Куклата е много повече от играчка. Тя може да бъде модел за подражание на детето, формирайки бъдещия му образ на нормалност и красота. Така че не е чудно, че Барби - вероятно най-продаваната кукла в света - и до днес предизвиква дебати: за овластяването, манията по красотата и не на последно място въпроса за устойчивостта. Защото Барби е направена от пластмаса. Уебсайтът "The Conversation" цитира американски изследователи, които са определили количествено колко струва на климата всяка кукла: всяка 182-грамова кукла Барби причинява около 660 грама въглеродни емисии при производството, обработката и транспорта на пластмасата.

През повече от шестте десетилетия история на най-известната кукла "Мател" умело адаптира маркетинга си към духа на времето и сега пусна на пазара и Барби, изработена от рециклирана пластмаса. Барби вероятно е най-прогресивната кукла в историята. Има само едно нещо, което и до днес не ѝ е позволено да прави - да остарява. Без значение какъв е цветът на нейната кожа, Барби е "вечно млада".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Без магия: жените с тези качества винаги ще имат много почитатели

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Как за секунди да почистим секундното лепило?

Зодиите, които притежават неустоим чар

Петте най-страховити и забранени места за посещение в света (ВИДЕО)

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно