Никога не мийте тези неща с вода

4251
Никога не мийте тези неща с вода
Снимка: iStock/Guliver

Освен за пиене, водата е течност, която използваме за почти всичко в ежедневието, както и за да почистим и изперем вещите си. В някои случаи тя е вредна, защото може да увреди структурата на някои предмети и настилки или специални тъкани.

Кои са нещата, които не понасят водата?

Едната мие другата...

С "Чистите ръце - рецепта за здраве" - събитие, което ще се проведе днес, 15 октомври, ще бъде отбелязан Световният ден за миенето на р...

Плюш и кадифе

Водата не трябва да се използва върху текстилни материи, притежаващи специфични влакна или микрофибри, тъй като ще ги увреди. Водата ще причини слепване на тези влакна и ще намали качеството и пухкавостта на тъканите, след като бъдат изсушени. Специалистите препоръчват да се използва химическо или професионално чистене, особено когато става дума за мебели или дамаски от такива материи.

Дървен под

Възниква логичния въпрос с какво, ако не с вода, да почистим пода. Нормално е всеки да зададе този въпрос. Почти всички препарати за подове от дърво се комбинират с вода в конкретно съотношение. Дървените подове, от друга страна, в това число и ламинираните паркети, за чиято обработка са използвани специални водонепропускливи продукти, които пазят дървото, с течение на времето се захабяват и износват. В този случай, използването на вода за почистването им, може да им нанесе трайно увреждане. Добре е да се използват препарати за дърво под формата на спрей, те след това се попиват с мека и напълно суха кърпа или моп от микрофибър.

Дървени музикални инструменти

Вижте как изглежда жена, която от 5 години не е пила вода (СНИМКИ)

Житeлкa нa Тaйлaнд cпря дa пиe вoдa прeди пет гoдини. Прoтивнo нa oбщoприeтoтo cхвaщaнe зa нeoбхoдимocттa oт приeм нa чиcтa вoдa, млaдa...

Музикалните инструменти от дърво  не трябва да се почистват с вода, тъй като този акт  може да им коства живота. Структурата им се уврежда от водата. Ще се стигне до подуване на дървото, което ще даде отражение на звука на инструмента, той ще е с повредено качество. Има специални препрати за тази цел, както и професионалисти, които добре знаят какво да правят. Цената на музикалните инструменти е твърде висока, за да си позволявате волности в поддръжката.

Електроника

Водата е противопоказана за всякакъв вид електроника. Те имат батерии или се включват към тока в мрежата. Попадне ли вода по частите им, няма как да не се повредят. Никога не използвайте вода за почистването им. Продават се специални мокри дезинфекциращи кърпи, които са предназначени за почистване и са одобрени от производителя.

Контактни лещи

За да поддържате лещите си в пълна изправност и да ги дезинфекцирате, е нужно да употребявате специален разтвор. Той има антибактериални свойства и убива всички микроорганизми върху лещите. Водата не е ефективна срещу замърсителите и оставайки по лещите, могат да увредят очите ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com