Никога не пийте лекарства в комбинация с ТЕЗИ напитки

3510
Никога не пийте лекарства в комбинация с ТЕЗИ напитки
Снимка: Anna Shvets / Pexels

Повечето от нас са наясно, че за да има ефект лекарството, което приемаме, или да не породи странични такива, е важно да не го консумираме с алкохол. Но само с алкохол ли не е приемливо да се пият лекарства или съществуват и други напитки, които понижават ефикасността на медикаментите? Нека видим:
Защо някои напитки не са подходящи за прием на лекарства?

Някои напитки могат да повлияят на правилното усвояване и абсорбиране на лекарствата в червата, те си взаимодействат с различни химикали и е възможно да разтворят обвивката на лекарството предварително.

Не яжте този плод, ако пиете лекарства за холестерол

При висок холестерол обикновено се предписват лекарства от групата на статините. Терапията с тях намалява честотата и смъртността от съ...

Следвайте инструкциите за употреба

Ако няма точно упомената инструкция за това с каква напитка да пием лекарството, то значи се придържаме към класическия метод с преварена вода на стайна температура. Когато водата се превари, се отделят всички микроелементи, които могат да създадат опасност за ефикасността на лекарството. Така ще сте сигурни, че водата няма да доведе до реакция със съставките на медикамента.

Кои са забранените напитки?

Не е препоръчително да приемаме лекарства с:
•    Алкохол
При взаимодействието на алкохол и медикаменти могат да се образуват токсични и отровни за организма ни съединения, които могат да попречат усвояването на лекарството, както и има риск от причиняването на интоксикация.
•    Минерална вода или мляко
Тези напитки не се препоръчват за употреба най-вече с медикаменти с чревно-разтворимо покритие.  Минералната вода може да разтвори това покритие още докато лекарството е в устата ни или в хранопровода, като по този начин стомашната киселина ще наруши действието му.
•    Сок
Соковете съдържат множество вещества, които могат да си взаимодействат със съставките от медикаментите. По този начин е възможно нарушаване на ефективността на лекарството или по-трудното му усвояване. Например сок от грейпфрут е типичен пример за несъвместима напитка с множество лекарства, защото потиска активността и ефективността на активните компоненти в лекарствения продукт. Плодовите сокове като цяло могат да елиминират действието на някои болкоуспокояващи хапчета.
•    Чай
В състава на чайовете откриваме веществото танин, което обаче не е подходящо да си взаимодейства с лекарствата, тъй като може да понижи ефективността на някои котрацептиви, антипсихотици, кодеин и подобни лекарства. 
•    Кафе
Кофеинът може да увеличи страничните ефекти от някои лекарства и е по-добре да избягваме да приемаме лекарствата си с кафени напитки. Особено с антидепресанти, контрацептиви, лекарства за астма и други заболявания, може да се породят странични ефекти като главоболие, превъзбуденост, учестен пулс и т.н. Освен това, кофеинът засилва и аналгетичния ефект на нестероидните противовъзпалителни лекарства от типа на ибупрофен.

Реките по света са замърсени с високи концентрации на лекарства

Учени от университета в Йорк установиха замърсявания с токсични концентрации на лекарства във всички реки по света, включително и в Тем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com