Ниско съдържание на мазнини срещу ниско съдържание на въглехидрати – кое е по-здравословно?

2105
Ниско съдържание на мазнини срещу ниско съдържание на въглехидрати – кое е по-здравословно?
Снимка: iStock

Независимо дали става въпрос за кето диета, диетата на Аткинс или друг популярен начин за намаляване на въглехидратите, нисковъглехидратното съдържание е един от най-популярните начини за хранене напоследък. Има обаче и много хора, които запазват въглехидратите и намаляват мазнините, следвайки подход на хранене с ниско съдържание на мазнини. От 60-те години на миналия век диетите с ниско съдържание на мазнини имат силно влияние върху много хора.

Кой е по-добрият или по-здравословен избор: с ниско съдържание на въглехидрати или с ниско съдържание на мазнини?

На пръв поглед диетите с ниско съдържание на мазнини и с ниско съдържание на въглехидрати имат сходни ефекти.

Когато става въпрос за големия дебат за ниско съдържание на мазнини срещу ниско съдържание на въглехидрати, загубата на тегло е едно от най-рекламираните предимства.

Лекар: Този пролетен зеленчук ускорява метаболизма и топи мазнините

Проучване от 2010 г., тества въздействието на спазването на диета с ниско съдържание на мазнини или ниско съдържание на въглехидрати в продължение на две години, съчетано с поведенчески консултации. Общо 307 участници с наднормено тегло били разделени на две групи: една, която следвал диетата на Аткинс (само 20 грама въглехидрати на ден), и една, която следвала стандартна диета с ниско съдържание на мазнини (30% или по-малко от общите им калории на ден идват от мазнини).

Резултатите били изненадващи. След 12 месеца и двете групи загубили приблизително еднакво тегло (11 килограма). И двете групи възвърнали известно тегло през втората година, без значителна разлика между двете групи. Средната загуба на тегло след две години била 7 кг.

Тези констатации изглежда предполагат, че наистина няма разлика между диетите с ниско съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати, поне когато целта е загуба на тегло.

Как диетите с ниско съдържание на мазнини и въглехидрати могат да повлияят на цялостното ви здраве?

Въпреки че загубата на тегло често привлича най-голямо внимание, когато става въпрос за дебата с ниско съдържание на мазнини срещу нисковъглехидратно хранене, тези диети могат да повлияят на вашето здраве и по други начини.

Например, това проучване от 2010 г., за което говорихме по-горе, може да не е показало „никаква разлика“ в загубата на тегло, но е имало големи последици за здравето. Докато загубата на тегло е била подобна и в двете групи подобна, то в групата с ниско съдържание на въглехидрати имало по-добри сърдечно-съдови резултати. В края на шестте месеца групата с ниско съдържание на въглехидрати е имала по-ниски триглицериди, по-нисък холестерол и по-ниско кръвно налягане. Тези разлики между диетичните групи се изравнили до края на проучването, но една важна разлика, която не е изчезнала е била добрият холестерол. Групата с ниско съдържание на въглехидрати имала значително по-висок (23%) HDL холестерол през всичките две години на проучването.

Учени: Загубата само на 1 гр мазнини в този орган може да излекува диабет

Това предполага, че подходът към хранене с ниско съдържание на въглехидрати може да има някаква връзка с повишаването на нивата на HDL (или „добрия“) холестерол, докато диетата с ниско съдържание на мазнини може да няма.

Освен това преминаването към ниско съдържание на въглехидрати – и увеличаването на приема на протеини може да има благоприятен ефект върху настроението и нивото на глад.

А що се отнася до кръвното налягане, изследванията показват, че и диетите с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини могат да намалят нивата на кръвното налягане в краткосрочен план.

Така че наистина няма нито един „здравословен“ подход. В зависимост от вашите уникални здравни нужди,  успех и фокус върху храненето ще варира. Най-добрата диета е тази, към която се придържате цял живот!

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com