Няколко трика, с които да запазим обувките като нови за по-дълго време

5173
Няколко трика, с които да запазим обувките като нови за по-дълго време
Снимка: iStock/Guliver

Обувките са нашата голяма страст, която също искаме да споделим с вас, поради което днес идваме при вас в изцяло нова версия.

Надяваме се, че по този начин ще можем да споделим с вас доказани методи за ефективна грижа за обувките и да ви посъветваме при избора на модели, отговарящи на последните световни тенденции.

Подготвили сме за вас 4 основни правила за грижа, които можете да приложите към всички видове материали, както текстилни, така и синтетични.

1. ИЗБЕРЕТЕ ТОЧНИЯ РАЗМЕР

  Подходящият размер на обувките не само гарантира комфорта при употреба и здравето на краката, но също така оказва голямо влияние върху външния вид и живота на обувките. Правилният подбор на размера предотвратява деформацията и разтягането на материала и бръчките, които се образуват естествено при ходене, се образуват на правилните места.

Също така си струва да си припомним, че прилепването на обувките не е само избор на идеалния размер - прилягането е комбинация от дължина и ширина. За да бъдат обувките удобни, трябва да се имат предвид и двата фактора. 

 2. ГРИЖА ПРЕДИ ПЪРВОТО ИЗЛИЗАНЕ

Още преди първата разходка в нови обувки си струва да използвате подходящи продукти, които ще предпазят кожата от вредни външни фактори. Препаратите за поддръжка на обувките предпазват предимно от накисване и предотвратяват навлизането на вода в по-дълбоките слоеве на материала. Редовната употреба на тези средства ефективно ще предпази обувките ни от накисване, увеличавайки издръжливостта на кожата и нейния красив и здрав вид за по-дълго време. 

3. СУШИТЕ ПРАВИЛНО ОБУВКИТЕ

 Ако все пак се случи така, че обувките ни са мокри, си струва да предприемем бързи и решителни стъпки, за да предотвратим попиването на влага в по-дълбоките слоеве на кожата. Никога не изсушавайте мокри обувки върху радиатор и не ги излагайте на силна слънчева светлина. Топлият въздух в комбинация с влажната кожа може да причини втвърдяване или деформиране на материала и необратимо избледняване на цвета.

Как да изсушим правилно напоени обувки? Най-безопасно е да ги поставите на засенчено място при стайна температура и да поставите намачкани парчета вестник или кърпички вътре. Те ще попият цялата влага, без да повредят структурата на материала. След това обувките трябва да се почистят с подходяща паста и да се спазват правилата за грижа за даден вид кожа (например полирана в случай на зърнена кожа и четкана, ако обувките са изработени от велур).

 4. ЗАПОМНЕТЕ ЗА ПРАВИЛНОТО ВРЪЗВАНЕ НА ВРЪЗКИТЕ

Точно като избора на правилния размер, правилното завързване на обувки изглежда нещо естествено. Този елемент в грижата за обувките обаче е също толкова важен, колкото и правилата в по-горните точки.

Правилното завързване е от решаващо значение, защото ви позволява да предотвратите различни видове ожулвания, изкривявания и дори пукнатини, които могат да накарат обувките да загубят своята естетическа, но и практическа стойност. Също така е важно да отпуснете обувките преди да ги събуете - по този начин материалът ще запази първоначалната си еластичност. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com