Няколко трика, с които да запазим обувките като нови за по-дълго време

5140
Няколко трика, с които да запазим обувките като нови за по-дълго време
Снимка: iStock/Guliver

Обувките са нашата голяма страст, която също искаме да споделим с вас, поради което днес идваме при вас в изцяло нова версия.

Надяваме се, че по този начин ще можем да споделим с вас доказани методи за ефективна грижа за обувките и да ви посъветваме при избора на модели, отговарящи на последните световни тенденции.

Подготвили сме за вас 4 основни правила за грижа, които можете да приложите към всички видове материали, както текстилни, така и синтетични.

1. ИЗБЕРЕТЕ ТОЧНИЯ РАЗМЕР

  Подходящият размер на обувките не само гарантира комфорта при употреба и здравето на краката, но също така оказва голямо влияние върху външния вид и живота на обувките. Правилният подбор на размера предотвратява деформацията и разтягането на материала и бръчките, които се образуват естествено при ходене, се образуват на правилните места.

Също така си струва да си припомним, че прилепването на обувките не е само избор на идеалния размер - прилягането е комбинация от дължина и ширина. За да бъдат обувките удобни, трябва да се имат предвид и двата фактора. 

 2. ГРИЖА ПРЕДИ ПЪРВОТО ИЗЛИЗАНЕ

Още преди първата разходка в нови обувки си струва да използвате подходящи продукти, които ще предпазят кожата от вредни външни фактори. Препаратите за поддръжка на обувките предпазват предимно от накисване и предотвратяват навлизането на вода в по-дълбоките слоеве на материала. Редовната употреба на тези средства ефективно ще предпази обувките ни от накисване, увеличавайки издръжливостта на кожата и нейния красив и здрав вид за по-дълго време. 

3. СУШИТЕ ПРАВИЛНО ОБУВКИТЕ

 Ако все пак се случи така, че обувките ни са мокри, си струва да предприемем бързи и решителни стъпки, за да предотвратим попиването на влага в по-дълбоките слоеве на кожата. Никога не изсушавайте мокри обувки върху радиатор и не ги излагайте на силна слънчева светлина. Топлият въздух в комбинация с влажната кожа може да причини втвърдяване или деформиране на материала и необратимо избледняване на цвета.

Как да изсушим правилно напоени обувки? Най-безопасно е да ги поставите на засенчено място при стайна температура и да поставите намачкани парчета вестник или кърпички вътре. Те ще попият цялата влага, без да повредят структурата на материала. След това обувките трябва да се почистят с подходяща паста и да се спазват правилата за грижа за даден вид кожа (например полирана в случай на зърнена кожа и четкана, ако обувките са изработени от велур).

 4. ЗАПОМНЕТЕ ЗА ПРАВИЛНОТО ВРЪЗВАНЕ НА ВРЪЗКИТЕ

Точно като избора на правилния размер, правилното завързване на обувки изглежда нещо естествено. Този елемент в грижата за обувките обаче е също толкова важен, колкото и правилата в по-горните точки.

Правилното завързване е от решаващо значение, защото ви позволява да предотвратите различни видове ожулвания, изкривявания и дори пукнатини, които могат да накарат обувките да загубят своята естетическа, но и практическа стойност. Също така е важно да отпуснете обувките преди да ги събуете - по този начин материалът ще запази първоначалната си еластичност. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Лоша поличба: 7 неща, които не трябва да държите у дома

Убийци на бодрост: 8 храни, които ви правят уморени и сънливи

Тези зодии НЕ понасят да са в светлината на прожекторите

Късметът е по петите ви, ако номерът на вашия апартамент съдържа тези числа

Яжте това преди полет

Искам го и ще го получа! 4 зодии, които не могат да губят

Истински принц: 10 неща, които само един любящ мъж ще направи за вас

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...