Нов вид смъртоносни микроби застрашават бъдещето

14460
Нов вид смъртоносни микроби застрашават бъдещето
Снимка: Getty Images/Guliver

Бактериите, причиняващи тежки форми на ентероколит, са се приспособили към живот в болниците, благодарение на него те все по-често създават огнища на труднолечима диария в стените им. Учени пишат в списание „Nature Genetics“ за перспективите от разпространението на този микроб и неговия нов статус, предаде БГНЕС.

"Нашето изследване показва, че тази бактерия сега е разделена на два отделни вида, единият от които е адаптиран за разпространение в болници. Този подвид на микробите съществува от хиляди години, но едва сега разбираме медицинските характеристики и това, което го поддържа жив", каза Нитин Кумарот института „Сангър“ в Хинкстън, Великобритания.

Учени откриха нова опасност по плажовете, свързана с бактерии

Учени от Университета "Купър" в САЩ съобщиха за нова заплаха, дебнеща посетителите на топлите плажове. Техният доклад е публикуван в An...

През последните години проблемът с появата на т. нар. „супербактерии“ - микроби, устойчиви на действието на един или повече антибиотици, става все по-широко разпространен за лекарите.

Сред тях са редки инфекциозни агенти и много често срещани и опасни патогени, като Staphylococcus aureus или Streptococcus pneumoniae. Има реална опасност всички антибиотици да загубят своята ефективност и медицината да се върне към „тъмните векове“.

Основните "инкубатори" на такива микроби са болници и животновъдни ферми, където се използват лекарства за ускоряване на растежа на говедата. И там, и тук са концентрирани голям брой потенциални носители на инфекцията, и самите бактерии, и антибиотици, които ги карат да се развиват и пречат на „обикновените“ бактерии да подтиснат по-малко плодовитите супермикроби.

Кумар и неговите колеги са открили изключително необичаен пример за това как в този процес се намесват не само антибиотици, но и други „продукти“ на съвременната цивилизация – като „неестествена“ диета и необичайно висока концентрация на хора. Основен "виновник" за всички подобни проблеми традиционно са микробите от вида Clostridium difficile, близките роднини на много по-опасни и смъртоносни бактерии, тетанус бацилите, както и патогени на ботулизъм (Clostridium botulinum) и гангрена (Clostridium perfringens).

Има няколко подвида на този микроб, някои от които могат да причинят тежки стомашно-чревни инфекции, отделяйки два вида токсини, които провокират коремна болка и диария. В повечето случаи болестта завършва след няколко дни, но понякога бактериите навлизат в дебелото черво и причиняват мощно възпаление, което води до развитие на тежък ентероколит, опасен за живота на пациента.

В бъдеще устойчивите на антибиотици бактерии ще убиват повече хора от рака, предупреждават учени

Смъртните случаи, причинени от устойчиви на антибиотици бактерии, до 2050 година ще надхвърлят тези, причинени от рак. Това заяви турск...

Ако микробът успее да „влезе в червата“, е доста проблемно да бъде унищожен, тъй като самият Clostridium difficile е устойчив на повечето антибиотици и е предразположен към образуване на спори. Тези спори позволяват на микроба да оцелее, пътувайки през стомаха, което допринася за бързото му разпространение.

Кумар и неговите колеги са провели първото мащабно генетично „преброяване“ сред тези микроби, опитвайки се да разберат как се появяват скорошните огнища на ентероколит в Съединените щати и Великобритания и да разберат дали техните патогени се различават от другите подвидове Clostridium difficile.

За да отговорят на този въпрос, учените събрали проби от микроби в различни краища на цивилизацията и природата, от болници до кучешки развъдници и конски конюшни, извлекли от тях клостридии и напълно разшифровали геномите им. Общо учените успели да съберат проби от повече от 900 щама на тази бактерия в три дузини страни по света.

Както се оказало, най-инфекциозните щамове на Clostridium difficile забележимо се различават от другите подвидове на този микроб не само по структурата на тяхната ДНК, но и по това къде те се срещат. Оказало се, че почти всички от тези бактерии са открити в болници, където наскоро е имало огнища на тежки форми на диария или ентероколит.

Изучаване на генома на тези микроби показало, че те са близо до отделяне от общото дърво на еволюцията с останалата част от клостридиите и образуването на нов вид, специализиращ се при болнични инфекции.

Супербактериите заплашват модерното здравеопазване

Резистентността на бактерии към лекарства са причинили смъртта на над 33 000 души в Европейския съюз през 2015 г. Това показват данни, ...

В полза на това, както показват експериментите върху мишки, се казва, че тези микроби са придобили нови варианти на гени, отговорни за преработването на захарите и образуването на спори. Първите им помагат да се хранят с глюкоза и фруктоза, които присъстват в големи количества в "болнична храна", а вторите - да се противопоставят на действието на дезинфекциращите стредства, които се използват в болничните заведения.

Интересното е, че тези бактерии не са се появили сега и дори не през миналия век. Те са възникнали, както показват изчисленията на учените, преди повече от 75 000 години и оттогава еволюират заедно с човечеството, приспособявайки се към новите условия на околната среда.

Това, както отбелязват учените, е интересно само по себе си, тъй като самият факт за съществуването на подобна форма на Clostridium difficile означава, че културното и технологичното развитие на човечеството е послужило като „двигател” на реалната биологична еволюция на друго живо същество. Това означава, че за борба с болничната диария е необходимо помещенията да не се дезинфекцират по-активно, а да се променят начинът на живот и хигиенизиращите средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно