Ново изследване: Умереното пиене не носи ползи за здравето

2609
Ново изследване: Умереното пиене не носи ползи за здравето
Снимка: iStock

Нов систематичен преглед използва различен подход за измерване на здравните ефекти от умереното пиене. Документът не открива ползи за здравето от умереното пиене. Освен това консумацията на повече от една или две чаши алкохол на ден увеличава риска от по-ранна смърт.

В продължение на десетилетия служителите в общественото здравеопазване изтъкват доказателства, че умереното пиене - една до две чаши алкохол на ден подобрява здравето. Големи проучвания и систематични прегледи установиха, че умереното пиене подобрява нивата на холестерола, намалява риска от сърдечни заболявания, подобрява когнитивните способности и дори ви помага да живеете по-дълго.

Може ли да пиете алкохол, ако имате диабет?

Но все повече доказателства поставят под въпрос тези ползи за здравето. Всъщност нов систематичен преглед, установява, че умереното пиене не носи ползи за здравето и че пиенето на повече от една или две напитки на ден увеличава риска от по-ранна смърт.

Защо се случва така?

Предишни изследвания върху консумацията на алкохол са използвали обсервационни проучвания, което означава, че изследователите просто са проследили колко пият участниците и след това са потърсили асоциации. Това изследване често не взема предвид други фактори в живота на участниците.

Новият доклад, който комбинира повече от 107 проучвания с почти пет милиона участници, използва надлъжни кохортни проучвания, което означава, че изследователите са следвали участниците в продължение на много години. Авторите са използвали статистически анализ, за да разгледат други фактори, влияещи върху здравето на участниците.

Учени разкриха какво се случва с мозъка след пиене на алкохол

Те откриха, че хората, които не консумират алкохол, са по-склонни да имат други рискове за здравето. Малък процент от хората се въздържат по религиозни причини. Другите са по-склонни да се въздържат, защото преди това са били алкохолици, което води до лични здравословни проблеми, или имат хронично здравословно състояние, което им пречи да пият. Накратко, хората, които напълно се въздържат от пиене, имат по-висок риск от по-ранна смърт поради други причини.

В същото време леко и умерено пиещите са по-склонни да спортуват и да се хранят здравословно, по-малко вероятно е да имат хронично здравословно състояние и е по-вероятно да бъдат богати. Накратко, умерените пиячи са по-склонни да водят по-здравословен начин на живот.

Вземайки предвид тези фактори, новият анализ установи, че умереното пиене увеличава риска от преждевременна смърт. При жените рискът от по-ранна смърт се увеличава, след като пият 25 грама алкохол (по-малко от две напитки) на ден; при мъжете рискът от по-ранна смърт се увеличава, след като пият 45 грама алкохол (по-малко от три питиета) на ден.

Участниците, които пият по-малко - едно питие на ден за жените и две питиета на ден за мъжете не са спечелили никакви ползи за здравето в сравнение с тези, които са се въздържали напълно от пиене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имате ли това в кухнята си - тези неща привличат пари

Могат ли лютите чушки да са полезни за организма ни

Чесънът като чудо на природата: Неочакваните ползи за здравето

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com