Нужно ли е да перем новите дрехи

17809
Нужно ли е да перем новите дрехи
Снимка: iStock

Изкушението да се облечете веднага в новото облекло е голямо. Но според дерматолозите те трябва да бъдат добре изпрани и изгладени преди това. Не можете да видите с просто око нещата, които пренасяте у дома. Било то въшки, микоза или краста.

Дрехите, които пробваме в магазина, имат прах, остатъци от нечий грим, чужда коса и кал. Тези неща можете да ги видите с просто око. Какво обаче не се вижда?

Кой е най-добрият начин да сортирате правилно дрехите за пране

Сортирайте правилно прането Когато слагате дрехите за пране е много важно как ще ги сортирате. Подборът на прането в пералнята трябва ...

В текста на британския всекидневник The Independent, озаглавен „Защо трябва да перете новите дрехи, преди да ги носите“, лекарите изразяват мнението си и предупреждават, че с новите дрехи можем да внесем в къщи бактерии, вируси и гъбички като спомен от хора, които са изпробвали дрехите преди нас.

Следи от респираторни секрети, дрожди (например tinea versicolor), вируси, които причиняват диария, както и фекални бактерии, които могат да причинят инфекции, например цистит, бяха лесно открити върху нови дрехи, тествани в лаборатории от микробиолози. Жените, които измерват сутиени, са най-изложени на заразяване с микоза или дори краста.

Дрехи, напоени с химикали

Новите дрехи, както и закупените от втора употреба, не винаги са готови за носене веднага след покупката. Най-често те трябва да бъдат изпрани, преди да ги облечете за първи път. Това се дължи на възможното присъствие на химикали, които придават на текстила свеж вид и лекотата на търговците на дребно да ги накарат да изглеждат привлекателни на рафтовете.

Как да изперете тежката пухена завивка, която не се побира в пералнята

Пералните машини не са изобретени напразно, понякога невинаги е възможно да се изпере добре нещо обемно и тежко, защото ръцете ни не са...

Д-р Линдзи Бордоун от Медицински център на Колумбийския университет също съветва новите дрехи винаги да се перат и третират с химикали по време на транспортиране. Едно от тези вещества е формалдехидната смола. Предотвратява мухъл, предпазва тъканите от влага, благодарение на което материалът е лесен за гладене и не се мачка. Дрехите, прекомерно напоени с формалдехид, могат да причинят не само сърбеж и зачервяване на кожата, но и екзема. Алергичните реакции предизвикват и багрилата, с които са напоени тъканите.

Рядко, но се случва да има и паразити в дрехите от чужбина - дрехови въшки. Те не живеят върху кожата, а се крият в гънките на тъканите и шевовете, за да изпият кръвта ни в удобен момент, защото – като въшки – се хранят с нея. Въпреки че премахването на въшките по дрехите е просто и изисква само санитарен режим, т.е. къпане и пране на дрехи в подходяща антипаразитна течност, при ухапване може да се получи заразяване с тиф или рикетсия.

Но не се паникьосвайте, опитайте се да не пробвате дрехи на голо, особено бельо. Никога не измервайте обувки с боси крака, измийте ръцете си след посещение в магазините. Новите артикули, не само тези за деца, но и за възрастни, трябва да се перат преди носене, да се гладят с гореща ютия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли кои са седемте чудеса на света

Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

6 лайфхака от тези, които са отслабнали без диета

Знаете ли кои са седемте изкуства

Кои са първите симптоми на пролетна умора

Мис съвършенство: как да свалим мазнините по корема

Тази домашна захранка за шаран ще подобри вашия риболов значително

8 вредни комбинации от храни, които ядем ежедневно

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com