Обучение по магия и окултни науки се въвежда в престижен британски университет

4496
Обучение по магия и окултни науки се въвежда в престижен британски университет
Снимка: iStock

От 2024 г. в университета в Ексетър ще се дава диплома по магия. Подобна тапия е една от първите в Обединеното кралство. Необичайната магистърска степен по магия и окултни науки е създадена заради все по-големия интерес на обществото към магиите. Това споделя ръководителят на курса проф. Емили Селоув пред BBC.

В курса е застъпено изучаване на историята и въздействието на магьосничеството и магията по света върху обществото и науката. Бъдещите магистъри ще ползват стипендии, за да учат в областта на световната история, филология, философия, археология, социология, психология, културни и религиозни изследвания, за да установят ролята на магията на Запада и Изтока. Едногодишната програма започва през септември 2024 г., а интересът към нея е голям.

Университетът извади "заек от шапката" само месеци след като британският министър-председател Риши Сунак обеща да наложи мерки срещу така наречените дипломи "Мики Маус". Студентите, каза той, учат в "нискокачествени курсове за сметка на данъкоплатците" без перспектива за "достойна работа след дипломирането".

Магьосници ли ще са преподавателите? 

Още: Как да разпознаем магията и да премахнем негативното въздействие

Учени с опит в историята, литературата, философията, археологията, социологията, психологията, драмата и религията, ще покажат ролята на магията на Запада и Изтока. От университета съобщават още, че този курс е един от малкото следдипломни проекти по рода си в Обединеното кралство, тъй като съчетава изучаването на историята на магията с много широк набор от други предмети.

Снимка: iStock

"Скокът в интереса към магията и окултното във и извън академичните среди е в основата на най-спешните въпроси на нашето общество. Деколонизацията, изследването на алтернативни епистемологии, феминизмът и антирасизмът са в основата на тази програма.", казва още проф. Селоув и добавя: "Тази магистърска степен ще позволи на хората да преразгледат предположението, че Западът е мястото на рационализма и науката, докато останалият свят е място на магия и суеверие."

Още: Странната история на Джон Дий, личния магьосник на кралица Елизабет I

От университета в Ексетър съобщават, че курсът по магия и окултни науки ще подготви студентите за кариера в областта на преподаването, консултирането, наставничеството, работата в областта на наследството и музеите, работа в библиотеки, туризъм, художествени организации или издателската индустрия и др.

Част от темите, които ще се изучават, са драконите в западната литература и изкуство, легендата за крал Артур, палеографията, ислямската мисъл и др., пише Dir. А таксите - 12 000 паунда годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com