От какво се прави марковият джин

10238
От какво се прави марковият джин
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че повечето от нас обичат да се наслаждават на джина с тоник, малко са тези, които знаят как се създава тази изтънчена алкохолна напитка. Думата "gin" произлиза от холандската "jenever" и има дълга история в европейската традиция, характерна с уникален аромат, дължащ се на плодовете на хвойна.

История на джина

Историята на джина започва с холандците, които първи добавят плодовете на хвойна в алкохол, създавайки своя "jenever" или холандски джин. Спомените за ароматизирания алкохол с хвойна датират от 13 век, а първата документирана рецепта е от 16 век. Английските войници дори го използвали за смелост преди битките.

Откриха неочаквано свойство на джина

През средата на 17 век, холандските и фламандски дестилерии стават пионери в повторната дестилация на малцов спирт с хвойна, анасон, ким и други подправки. Джинът става не само лечебен, но и изключително популярен в Англия в началото на 18 век.

коктейл

Джин с тоник от Индия

През периода на колонизацията на Индия, британците откриват, че хининовата отвара е ефективна за лечение на малария. За да я направят по-приятна, я смесват с джин и лимонов сок, създавайки така легендарния джин с тоник. Тази напитка става популярна и е пренесена от Индия в Америка.

От какво се прави истинският джин?

От какво се прави джина

Джинът е смес от алкохол, обикновено дестилиран от зърнени храни, и специфичен набор от растителни ароматизатори. За да бъде класифициран като джин, една от задължителните съставки трябва да е хвойна. Основният алкохол може да бъде от пшеница, ечемик, грозде или други съставки, но трябва да бъде неутрален, за да подчертае растителните вкусове и аромати.

Технологии на производство

Съществуват три основни начина за приготвяне на джин. Най-старият метод включва дестилиране на ферментирало зърно и след това предестилиране с плодове от хвойна и други растителни продукти. Вторият начин е добавяне на растителни добавки в кошница, която се закача в аламбика, където се дестилира зърненият спирт. Третият и най-прост начин е добавянето на плодове от хвойна след дестилирането на зърнения спирт.

Брад Пит пуска на пазара своя марка джин

Видове джин

Спиртни напитки с аромат на хвойна: Най-ранният вид джин, създаден чрез предестилиране на хвойна с ферментирала пшенична каша.

Джин: Алкохол с аромат на хвойна, добавен към неутрален алкохол от зърнен произход, без предестилиране на растителни продукти.

Дестилиран джин: Произвежда се чрез повторна дестилация на етанол от зърнен произход с плодове от хвойна.

London Dry Gin: Подложен е на строги правила за производство, включващи висококачествен алкохол и липса на добавена захар.

Джинът е напитка с богата история и разнообразие от видове. Независимо от това дали предпочитате традиционния холандски джин или модерния London Dry Gin, вкусът на хвойна е ключът към един от най-популярните алкохолни напитки в света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com