Пазарувайте за бъдеща употреба: 11 храни, които издържат най-дълго в хладилника

12266
Пазарувайте за бъдеща употреба: 11 храни, които издържат най-дълго в хладилника
Снимка: iStock

Спонтанната покупка на шоколад в магазина винаги е удоволствие. Но все пак винаги трябва да има запас от храна в хладилника и килера, за да не се налага да ходите на пазар преди да готвите. За да ви улесним, споделяме списък с продукти, които можете да закупите в големи количества и само веднъж месечно - нищо няма да им се случи в хладилника.

Цвекло

Срок на годност: 3 седмици

Диетолозите отдавна възхваляват цвеклото: то почиства червата от токсини и кръвоносните съдове от плаки. Затова си струва да се запасите с няколко килограма цвекло за един месец - и да готвите с него супи, салати или да го пържите с месо.

Морков

Срок на годност: 3 седмици

Морковите са богати на калий, който пречиства кръвта и предпазва от сърдечни заболявания и инсулт. Както всички зеленчуци, морковите също съдържат фибри, груби влакна, които почистват червата и предпазват от запек. Морковите също са богати на витамин С, който е известен като важен за имунната система. Ако морковите започнат да се развалят рано, нарежете ги в супата. И така, морковите могат да се използват като гарнитура към ориз, печени с риба и месо и да се консумират сурови с хумус.

8 храни, чийто срок на годност никога не изтича

Цитрус

Срок на годност: повече от 2 седмици

Почти всяка вечеря се превръща в ресторантско ястие, ако добавите към нея лимон - така че определено трябва да е в хладилника. А ако си спомняте ползите от лимоновата напитка и чая с лимон през сезона на вирусите, още повече. Портокалите и грейпфрутите също се запазват дълго време - винаги можете да ги ядете просто така, да си направите сок или да ги добавите към смутита или плодова салата.

Зеле

Срок на годност: около месец

Пресни броколи, карфиол, китайски, бял - всички тези видове се съхраняват доста дълго време. Това е удобно - за разлика от зелените салати, които се развалят след няколко дни, винаги можете да нарежете китайски зеленчуци. Добавете броколи на фурна с риба и задушете бяло зеле с пиле или бекон.

Наденица

Срок на годност: 2 седмици

За съжаление дългият срок на годност на колбаса е ключът към консервантите и оцветителите в състава му. И все пак наденица често идва на помощ: можете да я добавите към паста или да направите сандвичи за работа.

Бекон

Срок на годност: 2 седмици

Отвореният бекон може да се съхранява не повече от 5 дни, но ако знаете, че няма да свършите опаковката в рамките на това време, просто сложете бекона във фризера. Там то ще остане свежо още 2 месеца. Беконът е удобен, защото може да се добави към всяко ястие: добавете го в супа за опушен вкус, добавете го към яйцата сутрин за ситост, запържете го с боб и домати за бърза гарнитура за вечеря.

Яйца

Срок на годност: 1 месец

Яйцата се консумират по всяко време на деня: закуска, следобедна закуска, обяд и вечеря. Освен това е много здравословно: яйцето съдържа 10% от дневната нужда от протеини, здравословни мазнини, желязо и витамин D. Сутрин допълнете яйцата със зеленчуци, елда и бекон, а вечерта изпържете яйцето и го сложете върху ориз или пържола.

Кисело мляко

Срок на годност: 2 седмици

Освен, че киселото мляко е подходящо за закуска – просто така или с мюсли, с него можете да направите и вкусен сос. Например, смесете гръцкото кисело мляко с нарязан чесън и билки и подправете салатата си или потопете месо в него. Киселото мляко е подходящо и като заместител на майонезата – например във френското месо.

Твърди сирена

Срок на годност: 2 седмици

Пармезан, грюер и пекорино са по-скъпи от крема сирената, но се запазват по-дълго. Винаги можете да направите сандвич с това сирене, да го добавите към паста или да нарежете за похапване с чаша вино.

Лекар каза кои храни могат да се ядат след срока на годност

Целина

Срок на годност: 2 седмици

Целината е богата на:

Магнезий - укрепва нервната система

Желязо – което подобрява качеството на кръвта и помага при анемия

Антиоксиданти – пречистват червата от токсини

Витамин С - укрепва имунната система и зрението

Затова диетолозите препоръчват да добавите целина към вашата диета: можете да я нарежете на обикновена зеленчукова салата, да я накълцате просто така или да я добавите към яхния или супа.

Ябълки

Срок на годност: 3 седмици

Ябълките са една от храните, които остават свежи по-дълго в хладилника, отколкото на стайна температура. Винаги можете да нарежете ябълки за лека закуска, да направите шарлота, да ги настържете в зеленчукова салата или да ги изпечете с месо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com