Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място

28967
Пазете нервите си: 5 съвета от тибетски монах, за да се отървете от стреса на работното място
Снимка: iStock/Guliver

Последните изследвания показват, че за повечето от нас първите признаци на ежедневен стрес се появяват още в 7:23 сутринта. И въпреки че според психотерапевтите не можем да контролираме случващото се с нас, можем да повлияем на реакцията си към случващото се. Светският монах от Шаолин Ши Син Ми (известен още като Уолтър Джерге) идентифицира пет често срещани лоши навика, които според него допринасят за повишен стрес в ежедневието:

  • невъзможност за създаване на моменти на умствена тишина
  • зависимост от дразнители и стрес
  • липса на търпение
  • самоизмама
  • неразбиране на духовността.

Ето кои са съветите, които ще ви помогнат да изкорените тези навици и да се почувствате щастлив човек.

Защо огладняваме толкова много, когато сме под стрес

Упражнявайте се внимателно

За съжаление, просто включването на упражнения в живота ви не е достатъчно, за да облекчите стреса завинаги. Упражнението наистина може да помогне за отпускане на ума и тялото, но е изключително важно да имате предвид количеството и качеството на упражненията, които правите: По-специално, интензивните, дългосрочни аеробни упражнения могат временно да повишат нивата на хормона на стреса кортизол.

За да избегнете стреса, по-добре изберете тренировки, които включват много движение, но с умерена интензивност. Например колоездене, плуване или йога.

Прекарвайте време сред природата

Да бъдеш навън и да дишаш чистия въздух на открито е сигурен начин да се успокоиш след хаоса на работа.

Прекарването на само 2 часа седмично сред природата може да намали нивата на стрес в тялото с поне 30 процента. Следователно същата обедна почивка, прекарана в най-близкия парк, ще се превърне в спасителен пояс, с помощта на който ще бъде лесно да преминете през труден ден в офиса. Чрез увеличаване на производството на серотонин, докато сте сред природата, в рамките на няколко седмици ще се хванете да мислите колко спокойно и позитивно сте започнали да мислите в ежедневието.

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

Хранете се правилно

Най-често сме склонни да похапваме по време на екстремен стрес - и далеч от храните, които всъщност бихме искали да ядем. Продуктите за бързо хранене са склонни да съдържат изключително високи количества рафинирана захар и вредни трансмазнини, които доставят на тялото ни само временно удоволствие, но с течение на времето само повишават нивата ни на стрес.

Разделянето на храната на здравословна и нездравословна също е лош вариант, който постепенно води до хранително разстройство. Като алтернатива можете да си приготвите обилен обяд от остатъците за утре, но не изяждайте тревожното чувство с бърза храна или сладкиши. Готвенето у дома по принцип е един от най-ефективните начини да се отървете от стреса и прекомерния прием на калории.

Спрете да пиете кафе

За психическо благополучие, колкото и да е странно, е необходимо да се откажете от пристрастяването към кофеина. За съжаление, краткотрайното удоволствие, което тялото получава благодарение на сутрешна чаша кафе, е последвано, както при инстантните храни, от влошаване на благосъстоянието. Въпреки че кафето остава една от най-обичаните напитки по света, трябва да се помни, че честата му консумация води до повишаване на кръвното налягане, нарушения на съня и тревожност. Помислете за чай от лайка или обикновена вода като заместител на кафето.

Отървете се от манията по джаджи

Днес за никого не е изненада, че използването на мобилен телефон е често срещан източник на стрес, тъй като постоянната комуникация с външния свят ни отдалечава от нашата истинска същност. Превъртането в социалните медии може да предизвика освобождаване на допамин, но в дългосрочен план води до социално сравнение и безпокойство, повишавайки нивата на стрес. За да започнете, опитайте да оставите телефона си у дома за известно време, докато излизате на разходка, или изключете известията, за да бъдете по-концентрирани и продуктивни.

По един или друг начин, интегрирането на един или всичките пет съвета в живота ви може значително да подобри качеството на живота ви и да възстанови предишното ви чувство за мир.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно да се ядат сурови фъстъци и кога не?

Помага ли за отслабване ходенето по 1 час всеки ден?

Това не е съдба: 6 причини, поради които сте се влюбили в мъж, когото едва познавате

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com