Петелът е символ на коя държава?

3360
Петелът е символ на коя държава?
Снимка: iStock

В древността келтите или галите, както ги наричали ​​римляните, живеели на територията на днешна Франция – която тогава се наричала, съответно, Галия. На латински обаче думата „гал“ случайно съвпада с думата „галус“ (gallus) - „петел“. Затова и по време на Ренесанса някои историци в Европа твърдели, че петелът бил символ на независима Галия още преди римското завоевание.

Френският учен Адолф Блок пък настоявал, че римляните дали това име на келтите, защото били червенокоси и огненочервените им коси приличали на петльови гребени.

По време на френската революция през 1791 г. бил обявен конкурс за нова монета. Членовете на комисията посъветвали върху нея да се добави петел - символ на бдителност. Петелът, обаче бил изтълкуван от французите, които считали галите за свои предци, като „галски петел“ - и започнали да го считат за своя национална емблема. Скоро след това император Наполеон го изхвърлил от националната символика - но петелът бил възстановен в нея през 1830 г., заменяйки кралските лилии на династията на Бурбоните.

При крал Луи-Филип І (упр. 1830-1848) изображението на галския петел започва да се използва върху знамена и дръжки на хладни оръжия. През 1899 г. галският петел започнал да бъде изобразяван върху монети от десет и двадесет франка.

Знаете ли какво символизира гербът на България?

Френският нумизмат Дюкрок твърди, че т. нар. „галски петел“ неправилно се счита за национална емблема и доказва това с факта, че в колекцията от галски монети, съхранявана в Парижката национална библиотека, от 10 413 монети само четиринадесет изобразяват петел.

Въпреки това, изразът „галски петел“ влиза в литературната реч като алегория на нацията. Карикатуристите често изобразяват Франция като петел, намеквайки за пламенността, която се предполага, че е национална черта на французите. Де Гол го въвел във военните медали като символ на бойния дух на Франция. Днес петелът е емблемата и на Френския национален олимпийски комитет.

Но малцина знаят, че петелът е сред националните символи на още една държава – Португалия.

Това е „Galo de Barcelos“ - „Петелът от Барселуш“, обикновено представян като керамичен петел, оцветен в черно и украсен със сърца и цветя. Легендата разказва, че през ХV век жителите на град Барселуш, Северна Португалия, били уплашени от неразкрито престъпление - толкова ужасно, че хората се страхували да напускат домовете си през нощта. Но така се случило, че веднъж нощем беден поклонник минавал през Барселуш на път по известния маршрут за Сантяго де Компостела. Въпреки обяснението му, че само прекосява града, той все пак бил арестуван и обвинен в извършването на страшното престъпление. Съдията, който в този момент пирувал с приятели, го осъдил на смърт.

Поклонникът се заклел в невинността си, посочил печения петел на трапезата на съдията и заявил, че птицата ще изкукурига в часа на обесването му като доказателство, че е невинен. Тези думи предизвикали много смях и подигравки. Съдията не му обърнал внимание, но изгубил апетит и заповядал да приберат петела. Готвачите го отнесли обратно в кухнята.

Знаете ли какъв е бил знакът на рода Дуло?

Когато дошло времето за изпълнение на присъдата, поклонникът тръгнал към бесилката. Тогава изведнъж печеният петел долетял, кацнал на трапезата и изкукуригал, точно както поклонникът предсказал. Съдията осъзнал грешката си и сам свалил примката от врата му.

По-късно поклонникът се върнал в Барселуш. Той изваял кръст в чест на Дева Мария и свети Яков, за които вярвал, че възкресили чудотворната птица. Днес този кръст се нарича Кръстът на Господния петел и се съхранява в Археологическия музей на Барселуш.

Произходът на тази легенда не е точно известен, защото има голям брой версии - но петелът се е превърнал в португалският символ на мъдрост, честност и справедливост и е известен още като „Петелът на късмета". Изобразяван е обикновено черен – нали бил опечен, когато донесъл късмет и справедливост?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 вида горски плодове за намаляване на мазнините по корема

Ето какво се случва в мозъка, когато вземаме решения за пари или храна

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com