Петльовден 2022

10721
Петльовден 2022
Снимка: Mabel Amber / Pixabay

На 2 февруари честваме Деня на мъжката рожба ПЕТЛЬОВДЕН. Празникът има своите както езически, така и християнски корени, но и в двата случая се празнува мъжкото начало.

В ХРИСТИЯНСТВОТО
В християнския календар това е Сретение Господне, един от 12-те големи християнски празника. “Сретение” означава “среща”, на този ден се чества четиридесетият ден от раждането на Исус Христос. Тогава Дева Мария и Йосиф занесли младенеца в храм в Йерусалим, защото според Моисеевия закон всяко първородно чедо от мъжки пол трябва да бъде посвещавано на Бога. Затова и до днес се спазва традицията на 40-тия ден от раждането, майката да води бебето в църква.

ЛЕГЕНДАТА
Според легендата корените на Петльовден датират от времето на османското робство, когато се събирал кръвен данък. Турски войници минавали по къщите, за да вземат малки 7-10 годишни момчета за еничари. Мъжка майка от с. Еркеч /дн. с. Козичино, Бургаско/ отказва да даде детето си на турците. Те я заплашват, че ако не го даде, детето ще бъде заклано. Тогава майката заявява, че сама ще заколи детето си, но няма да го предаде. През нощта тя скрива момчето, заколва един петел и опръсква цялата къща с кръвта на петела. Когато на сутринта турците отново дошли, останали стъписани от постъпката й и повече никога не събирали момчета за еничари от това място.

Поверията на Петльовден

Петльовден е празник за плодовитост и здраве на момчетата и е мъжкият аналог на Бабинден. Това каза д-р Иглика Мишкова, етнолог и уредн...

МЪЖКОТО НАЧАЛО И ТРАДИЦИЯТА
В миналото на този празник  къщата се почиства и белосва, хората обличали най-новите си дрехи. Рано сутринта във всеки дом с мъжка рожба се коли петел, който се отглеждал специално за този празник. Петелът се коли на прага или пред входната порта от бабата или майката. На момчето не се дава да пипа ножа, с който е заклана птицата. С кръвта от петела са прави кръст на вратите, както и върху челата на момчетата за здраве. Постепенно всички семейства празнуват, не само тези с мъжки чеда.

ПОВЕРИЯТА
Вярвало се, че каквото е времето на Петльовден, такова ще е през следващите 40 дни. Ако вали сняг, пчелите ще се роят през лятото. Ако вземеш пари назаем на този ден, цяла година ще ти се налага да вземаш. Дадеш ли ти нещо назаем, цяла година ще даваш. Какъвто човек срещнеш първи, като излезеш от дома, такъв ще е късметът ти през цялата година.   

ТРАПЕЗАТА
На обредната трапеза задължително трябва да има гозба от цял сварен или печен петел, прясна пита, кравайчета и греяно вино, подправено с червен пипер. 

СИМВОЛИКАТА
В българската култура петелът е символ на мъжкото здраве, силата и новото начало. След като пропеят първи петли, слънцето се появява и животът започва. Смята се, че къща без петел ще запустее, ще бъде нападната от зли духове. Неслучайно доста популярно е било проклятието “Петел да ти не пее в къщата!”. Петелът гони злото с кукуригането си. 

Празнуваме Петльовден и Сретение Господне

Българската православна църква чества на 2 февруари Сретение Господне, един от 12-те велики празници през годината. На четиридесетия д...

Честит празник на всички момчета, мъже и майките на мъжки рожби!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно