По-добре от бизнес класа: с какво са се хранили пътниците в самолетите през миналия век

1923
По-добре от бизнес класа: с какво са се хранили пътниците в самолетите през миналия век
Снимка: iStock

"Пиле или риба?" - почти всеки е чувал тази фраза от усмихната стюардеса. Но какво да кажем, ако това не е пиле или риба, а раци и черен хайвер? Звучи ли това като сън? За пасажерите от миналото това е реалност!

Може да изглежда, че дълго време самолетите са били само военни и обикновените хора не са имали възможност да посетят сред облаците, но това не е съвсем вярно. Първият пътнически самолет е бил френският лимузин Bleriot XXIV.

В Русия това е бил С-21 Гранд, създаден в Руско-балтийския вагонен завод през 1913 г. По онова време достъп до въздушни лайнери имат само висшите слоеве на обществото.

Знаете ли колко часа продължава най-дългият полет в света?

"Златната ера" на пътническата авиация

Летенето по онова време - истинска мечта, съчетаваща лукс и комфорт. XX век е "златната ера" на пътническата авиация. Дивани, малки масички, завеси на илюминаторите, меки легла и чаши за шампанско, както и стюардеси, облечени по последна мода, и самите пътници, облечени в скъпи костюми - приблизително такава е била атмосферата на борда на средностатистически авиолайнер.

Стюардесите дори били специално обучени да обикалят внимателно самолета с подноси с храна, без да отделят твърде много време за това.

Всъщност голяма част от това, което днес е обичайно за самолетните услуги, датира отпреди повече от половин век. Например правоъгълните парчета плат върху горната част на седалките са били използвани по онова време, за да се предотврати замърсяването на седалките на самолетите от маслото, с което много мъже са намазвали косите си. Сега те също се намират на таблата на почти всички авиокомпании, но вече не изпълняват предишната си функция.

Важни неща, които всеки трябва да знае ПРЕДИ първия си полет със самолет

С какво са се хранели на борда през XX век?

А какво от луксозната услуга, предлагана в самолетите преди няколко десетилетия, сме изгубили? Това, разбира се, е менюто, което включваше ястия, които в днешно време не всеки може да си позволи.

През първата половина на ХХ век всяка авиокомпания се е стремяла да изненада пътниците. Например в менюто на "Аерофлот" можеше да се намери черен и червен хайвер, портокали, бисквити и лимонада. В онези времена тези продукти са били голяма рядкост за обикновените граждани.

На пътниците на United Airlines се предлагаше филе миньон, коктейл от омари и десерт "Печена Аляска". На борда на Air France можеха да опитат различни видове сирене, печен боб в масло и пържено пиле в сос от шампанско. А членовете на екипажа на British Airways Club World сервираха на подноси варена сьомга, предястия от скариди и омари и традиционен английски пудинг.

Интересен факт: промените в налягането по време на полет правят много храни да изглеждат безвкусни, така че сега е по-вероятно да ви предложат храни, които запазват вкуса си. Например задушени зеленчуци или ориз.

Но не се натъжавайте! Дори в наши дни на борда на самолетите можете да намерите гурме ястия, достойни за няколко звезди "Мишлен". Вероятно обаче ще трябва да платите значителна сума пари за това удоволствие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com