Знаете ли колко часа продължава най-дългият полет в света?

17537
Знаете ли колко часа продължава най-дългият полет в света?
Снимка: ThePixelman / Pixabay

Годината била 2019-та. Именно тогава самолет на австралийската авиокомпания Qantas, който следвал маршрута Лондон - Сидни, извършил най-продължителния полет в света без междинно кацане в историята на пътническата авиация. Boeing 787-9 Dreamliner останал във въздуха 19 часа и 19 минути по време на тестовия полет и за това време изминал разстояние от 17,8 хиляди километра. Така били счупени два световни рекорда: това бил признат за най-дългият пътнически полет в света както по отношение на изминатото разстояние, така и по времето, прекарано по маршрута.

5 неща, които стюардесите не препоръчват да носите в самолета

Самолетът напуснал летище „Хийтроу“ в Лондон в 6 ч. сутринта в четвъртък, 14 ноември 2019 г. По време на полета въздушният кораб прекосил въздушното пространство на Германия, Полша, Белорусия, Русия, Казахстан и Китай. След това самолетът се насочил на юг, прелитайки над Филипините и Индонезия. Въпреки факта, че Boeing 787-9 може да превозва до 256 пътници, този път на борда имало само 50 души, включително четирима пилоти. Отбелязва се, че по време на този най-дълъг полет в света пътниците успели два пъти да посрещнат изгрева на слънцето.

По този начин полетът Лондон-Сидни счупил рекорда, поставен през октомври 2018 г. по маршрута на авиокомпанията Singapore Airlines Сингапур – Ню Йорк. Тогава полетът на лайнера продължил 18 часа и на свой ред бил обявен за рекорден и най-продължителен полет до това време в света. Самолетът бил Airbus A350-900URL и кацнал в 05.29 ч. местно време на летището „Нюарк Либърти“ - а бил излетял от Сингапур предния ден в 23.37 ч. сингапурско време. Така самолетът на Singapore Airlines престоял във въздуха 17 часа и 52 минути, като наблюдателите отбелязали, че разстоянието било изминато по-бързо от планираното. Първоначално било изчислено, че пътуването от Сингапур до Ню Йорк ще продължи 18 часа и 25 минути. На борда имало 150 пътници и 17 членове на екипажа. Самолетът бил разделен на две зони: бизнес класа, както и премиум икономична класа; нямало обикновена икономична класа. Цената за място в премиум-икономичната класа била около 2000 долара.

Знаете ли кой е най-големият самолет в света? (ВИДЕО)

А преди това най-дългият полет в света бил изпълнен от Qatar Airways - от Доха до Оукланд, като продължил почти 17 часа. Самолетът на Qatar Airways успешно завършил първия си полет по тогавашния най-дълъг директен маршрут в света от Доха, столицата на Катар, до Оукланд в Нова Зеландия. Boeing 777 излетял от Доха в неделя сутринта, изминал 14 535 километра за 16 часа и 15 минути и пристигнал в Оукланд в понеделник сутринта местно време. Обратният полет бил по-дълъг с около час поради насрещен вятър. По време на полета самолетът пресякъл 10 часови зони и летял над територията на 5 държави. След полета авиокомпанията официално потвърдила в Twitter, че самолетът е кацнал благополучно на летището в Нова Зеландия.

Но така или иначе, това са все пак единични, нерегулярни полети. А световният рекорд за най-дълъг редовен самолетен маршрут - 15 298 километра от Делхи до Сан Франциско, се държи от авиокомпанията Air India, но там полетът отнема „само“ 14.5 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com