По какво се различава кокосовата от бялата захар

5301
По какво се различава кокосовата от бялата захар
Снимка: https://pixabay.com

Все повече започват да се търсят по-здравословни алтернативи на всякакви продукти, като това не изключва и захарта. Кокосовата захар е предпочитана, тъй като съчетава в едно вкусови качества и хранителна стойност за балансирана диета.

И все пак, не бива да прекаляваме и с нея като добавка. Тя е по-здравословният вариант, но пък също има калорийна стойност, с която да се съобразяваме. Със среден гликемичен индекс е, но прекомерената консумация може да повлияе върху нивата на инсулина и кръвната захар, също както бялата захар.

Как се приготвя кокосовата захар?

Това се осъществява чрез процес на извличане сока от кокосова палма. Той се събира, изцежда и преминава през обработка на варене, докато не се получи сгъстена текстура с карамелен вкус. Следва процес на дехидратиране и обработване до малки гранули, наподобяващи обикновената захар.

Ако трябва да сравним вкуса и качествата й, кокосовата захар наподобява меласа. Сладък и по-карамелен вкус, който може би я доближава повече до кафявата захар. Използва се в същото количество както бялата в рецептите, също и за заместител на всяка друга захар. Заради малко по-различния вкус можете да експериментирате с най-различни рецепти и сладкиши. 

Каква е хранителната стойност на кокосовата захар?

Няма да повярвате колко полезна се оказа кокосовата захар

Захарта се смята за враг номер 1 сред храните. Освен че води до покачване на килограми, тя може да навреди на целия организъм по доста ...

Кокосовата захар, подобно на бялата, също съдържа глюкоза, захароза и фруктоза. Много лекари не препоръчват като цяло консумацията на каквато и да е захар поради тази причина, независимо бяла или друг вид. 

И все пак, отчитаме, че кокосовата захар може да замести бялата при диабетици, при стриктно спазване на приетото количество.

Кокосовата захар има по-нисък гликемичен индекс, който се дължи на това, че тя не е рафинирана и е запазила всички хранителни вещества, които липсват при бялата тръстикова захар. Според изследванията, кокосовата захар е богата на витамини и полезни вещества като калий, калций, магнезий, цинк, желязо, антиоксиданти, фибри и др. Това е още един фактор за ниския й гликемичен индекс. Поради тази причина тя е и по-здравословната алтернатива, тъй като не влияе по същия начин на организма и нивата на инсулин и кръвна захар, както влияе бялата рафинирана захар. 

Кокосовата захар е чудесен заместител на всяка друга, но отново споменаваме, че е добре да приемаме възможно най-минимално количество от нея. Това е от съществено значение особено за хората със заболявания и най-вече диабетиците. Внимавайте с количеството също, ако страдате от инсулинова резистентност, метаболитен синдром, затлъстяване, наднормено тегло и всички останали състояния, които са свързани с наушен обмен на въглехидратите в организма. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com