Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Покълнали картофи - могат ли да бъдат опасни?

22 февруари 2024, 10:33 часа

Покълналите картофи са често срещана гледка в много кухни, често пренебрегвана като естествен процес на стареене. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че тези на пръв поглед безобидни кълнове могат да представляват потенциален риск за здравето. Въпреки че самите кълнове не са токсични по своята същност, условията, при които растат, могат да доведат до развитието на вредни вещества.

Когато картофите покълнат, те претърпяват определени промени в състава си. Увеличаването на дължината и зеленото оцветяване на кълновете показва наличието на соланин - токсичен гликоалкалоид. Соланинът е естествен защитен механизъм за картофеното растение, който го предпазва от насекоми и хищници. Приемането на високи нива на соланин може да доведе до неблагоприятни последици за здравето на хората.

Какво се случва с тялото ни, ако консумираме покълнали картофи

Една от опасностите, свързани с покълването на картофите, е потенциалното увеличаване на съдържанието на соланин. С развитието на кълновете те се превръщат в концентриран източник на това токсично съединение. Консумацията на картофи с високи нива на соланин може да доведе до симптоми като гадене, повръщане, стомашни спазми и дори до неврологични проблеми в тежки случаи. Рискът се увеличава особено много, ако картофите се съхраняват при неподходящи условия, като например излагане на светлина, топлина или влага, което може да ускори процеса на покълване.

От съществено значение е хората да са наясно с потенциалните опасности и да вземат подходящи предпазни мерки. Когато приготвяте картофи, е препоръчително да ги прегледате внимателно и да отстраните всички кълнове или зелени петна. Освен това правилното съхранение е от решаващо значение за свеждане до минимум на риска от натрупване на соланин.

Картофите трябва да се съхраняват на хладно и тъмно място с добра вентилация, за да се предотврати покълването им. Избягвайте да съхранявате картофите в хладилник, тъй като ниските температури могат да превърнат картофеното нишесте в захари, което потенциално да увеличи производството на акриламид - вещество, което е свързано с рака при проучвания върху животни.

„Готвенето няма да помогне“: Ето какво да правите с покълналите картофи

Въпреки че рисковете, свързани с покълването на картофите, са реални, важно е да се отбележи, че средностатистическият човек трябва да консумира значително количество кълнове или зелена картофена кожа, за да изпита тежка токсичност. Въпреки това уязвимите групи от населението, като деца, бременни жени и лица с увредена имунна система, трябва да проявяват по-голяма предпазливост.

Покълналите картофи могат да бъдат потенциално опасни поради повишените нива на соланин - естествен токсин. За да се сведат до минимум рисковете, от решаващо значение е картофите да се съхраняват правилно, да се проверяват редовно и да се изхвърлят всички покълнали или зелени части. Като са наясно с тези потенциални опасности и вземат подходящи мерки, хората могат да продължат да се наслаждават на картофите като питателна и универсална храна, без да правят компромис със здравето си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес