Полезна или вредна е самотата ?

8384
Полезна или вредна е самотата ?
Снимка: iStock

Всеки човек се чувства по различен начин, когато е сам със себе си. Някои хора се чувстват самотни и изпитват негативни емоции като страх и паника, докато други се наслаждават на собствената си компания. Самотата не е толкова вредна за психиката, колкото си мислят хората. Даже понякога е полезна.

Какво всъщност представлява самотата ?

За повечето хора това е неприятна емоционална реакция на изолация или липса на приятелство. Човек може да бъде самотен по най-различни причини, като някои хора изпитват самота в определени моменти от живота си, а други доста по-често.

Вижте какви са предимствата човек да остане насаме със себе си:

Самостоятелност – има хора, които имат нужда от одобрението на околните, преди да вземат каквото и да е било решение. Просто някои хора се нуждаят от помощ или съвет, когато имат избор. Истината е, че в почти всички ситуации човек може да се справи напълно сам, но му е по-лесно и спокойно, когато се допита до някого. Ако останете насаме със себе си, ще може спокойно да оцените проблема и ситуацията, в която се намирате и да вземете решение. По този начин придобивате личен опит, който ще ви бъде изключително полезен занапред.

10 причини, поради които е хубаво да си сам и свободен

Презареждане – някои хора се раздават за околните, като отделят от своето лично време, за да помагат на роднини и приятели, като по този начин не само правят добро, но и харчат от своята енергия. Въпреки добрите ви намерения, ако го правите прекалено често, това може да доведе до емоционално прегаряне. Ако почувствате, че това ви се е случило, се обърнете за помощ към себе си и прекарайте известно време насаме, за да имате възможност да “презаредите”. Така ще попълните изчерпаната енергия, ще затворите излишните мисли от главата си и ще се отървете от проблемите. И така неусетно животът ви ще придобие по-ярки цветове.

Ясна мисъл – когато сте насаме със себе си, имате възможност да се концентрирате върху своите проблеми, а не да мислите за мислите и чувствата на околните. Използвайте това време, за да помислете за своя живот и посоката, по която сте поели и дали тя е правилната за вас. Може и да медитирате, за да се отпуснете и снемете стреса от себе си. Дори само един ден да прекарате насаме, той ще ви бъде напълно достатъчен да презаредите, да разрешите проблемите си без чужда помощ, както и да се изненадате от мислите, които ще преминават през главата ви, когато сте се отпуснали и не се занимавате с проблемите на околните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com