Полезни сокове от килера на баба

11531
Полезни сокове от килера на баба
Снимка: iStock/Guliver

Домашните сокове, приготвени по традиционни български рецепти, са пълни с витамини и минерали, хидратират, пречистват, подпомагат здравето и тонуса.

Лишени от добавки, консерванти, оцветители, създадени от натурални продукти – плодове или зеленчуци, домашните сокове са идеален заместител на вредните газирани и сладки напитки, предлагани на пазара.

Защо всички започнаха да си приготвят сироп от ЧЕСЪН

Известно е, че чесънът е зеленчук, който има многобройни ползи за здравето ни. С него успяваме да се справим лесно с вируси и настинки....

Също така те могат да подпомогнат оздравителните процеси при редица заболявания, както и да подобрят общото здравословно състояние. Предлагаме ви два полезни сиропа от килера на баба, в които ще се влюбите.

Сироп от черен бъз

Черният бъз е известен в народната медицина с доказаните си ползи за здравето. Той е мощен имуностимулант, който предпазва от вирусни инфекции, подобрява метаболизма и храносмилането и е отличен антиоксидант, предпазващ клетките от увреждащото действие на свободните радикали. Ценен източник на витамини С, А, В, мед, калий, фосфор, желязо и фибри, черният бъз се препоръчва за профилактика и за подпомагане на лечението на редица заболявания.

Доказано намалява лошия холестерол и оказва подкрепа на сърдечно-съдовата система. Подпомага контрола над високото кръвно налягане чрез намаляване на пикочната киселина в организма и чрез диуретичните си свойства. Черният бъз е полезен и при болки в костите и ставите, редуцира възпаленията и облекчава спазмите, предпазва от остеопороза. Плодът се препоръчва и за регулиране на кръвната захар при диабет тип 2.

Как се приготвя сиропът?

Сиропът от салвия - лек за всяка болест!

Салвията е една от най-добрите подправки, помагаща при всякакви болести и съдържа много калий, калций и натрий. Дори латинското й име ...

Счита се, че напитката от черен бъз има укрепващи, атоиксидантни, стимулиращи имунната система, антиканцерогенни, терапевтични и фармакологични свойства. Приготвянето е лесно и евтино, но са необходими познания. От изключителна важност при приготвяне на този сироп е да отделите само зрелите плодове, тъй като незрелите са токсични и опасни за здравето.

След като отделите добре узрелите плодчета, трябва да ги измиете и да започнете реденето им в буркани, като редувате ред плод, ред захар. Най-отгоре се завършва с няколко пласта захар. Бурканите не се запечатват и не се варят. Оставят се така да стоят поне 30-40 дни. След което се прецеждат и сокът е готов за консумация.

Сок от боровинки

Боровинките са богати на витамини и минерали, но бедни на калории, което ги прави отлично решение дори за хора, спазващи режим за отслабване. Когато се приготвят в домашни условия, захарта може да се замени с подсладител и това да направи напитката диетична освен изключително полезна.

Боровинките допринасят за стимулиране на имунната система, осигуряват антиоксидантна защита, предпазват от преждевременно стареене и туморни заболявания, понижават високото кръвно налягане и се грижат за здравето на сърденосъдовата система, справяйки се успешно с лошия холестерол. Препоръчват се и за хора, страдащи от диабет, както и на активно спортуващите, на които оказват позитивно влияние чрез редуциране на уврежданията на мускулната тъкан.

Домашен сироп за болки в гърлото

Идва есента, след нея и зимата няма много да закъснее. А това безспорно са сезоните на всякакви настинки и вируси! Много от тях се проя...

Как се приготвя?

Необходими са ви килограм плодчета, чаена лъжица захар или ако сте на диета за редуциране на теглото здравословен заместител на захарта, чаша вода. Плодовете се измиват смачкват и варят на слаб огън с водата за около 5 минутки, след което се прецеждат, за да се премахнат люспите.

Варят се още 20-тина минути, като се добавя и захарта или подсладителят. Тях може да добавите и в по-големи количества – на вкус. Готовият сок се бутилира в шишета. Готови сте. Приятно преживяване за небцето ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com