Поливайте цветята с жива вода и мигновено ще забележите промяната!

11863
Поливайте цветята с жива вода и мигновено ще забележите промяната!
Снимка: Pixabay.com

Малкото количество светлина, което се осигурява от по-малкия ден през зимните месеци, мрачното време и студа, представлява огромен стрес за цветята, които сте наредили на перваза на домашния си прозорец. Дори да се намират на „южната страна“ в жилището, няма как да се компенсира този недостиг.

Ако добавим и кислородния глад, на който стайните растения са изложени допълнително, заради рядкото отваряне на прозореца за проветряване, се оказва, че за цветята ви това е по-скоро страдание.  В повечето домове през зимата затваряме плътно врати и прозорци, за да не прониква студа докато отопляваме. Хората не обичат да са изложени на течение и студ в сезона на настинките и грипа.  Парното или климатикът правят застоялия въздух в помещението още по-сух.

Като следствие на това, фотосинтезата на растенията се забавя значително, а това допълнително усложнява ситуацията. Това положение не е добро за растежа на цветята, тяхното общо състояние и особено на техния цъфтеж.

За наша радост, има изход от този проблем, а именно обикновената кислородна вода или т.нар водороден прекис. Тя е отличен помощник за първа помощ в тази ситуация.

Кислородната вода съдържа два елемента, особено нужни за растенията – водород и кислород. Тя е полезна не само за хората при дезинфекция, но и помага да се предпазят  саксийните растения от различни болести и вредители.

Ще повреди ли по някакъв начин кислородната вода цветята?

През зимата можете да използвате разтвор на кислородна вода с много вода. Той е напълно безопасен и може само да помогне. Ако се объркат и се вдигне случайно процента на кислородната вода, това няма да навреди на цветята по никакъв начин.

Този разтвор се прилага и при поливане на разсада. Експертите го наричат жива вода и всеки може сам да си го приготви много лесно у дома

Как да го направите?

Вместо водата, която обикновено слагате в съда, с който поливате растенията,  пригответе следния разтвор: за два литра вода ви трябват 4 с. л. 3 % разтвор на кислородна вода. Такъв можете да си купите във всяка аптека или дрогерия. 

Поливайте много внимателно. Добре е да го правите със  спринцовка или специален съд за поливане с тънък чучур. Ако разтворът се налее изведнъж, той ще премахне голяма част от пръстта и бързо ще стигне до корените.

Какво се очаква?

Още през първата седмица от поливането с жива вода ще се види положителния ефект. Растенията ще са много по-силни и осезаемо по-здрави. След това листата и стволовете видимо ще станат по-сочни и по-зелени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com