Пране с твърда или мека вода

3211
Пране с твърда или мека вода
Снимка: iStock/Guliver

Твърдението, че твърдата вода уврежда пералнята машина, не е мит. Съдържанието на минерали е основната причина за поява на котлен камък.

Опасностите от твърдата вода

4 грешки, които допускате при прането на чаршафи

Добрият сън зависи от правилно избрания матрак и нежните прегръдки на чаршафите. Съвременните технологии предлагат възможност да използ...

Естествената вода по време на дългото си пътуване под земята е обогатена с минерални соли на калций и магнезий. Именно тяхното съдържание определя свойство на водата като твърдост. Колкото повече калциеви и магнезиеви соли има във водата, толкова по-твърда е тя. Има четири степени на твърдост на водата. 1-ва степен съответства на мека вода, 2-ра - средно твърда, 3-та - твърда и 4-та - много твърда. Повечето домакинства имат твърда вода. За домакинските уреди - перални и съдомиялни машини, електрически чайници и кафемашини - това е вредно. Калциевите и магнезиевите соли се разрушават при кипене на водата и, отложени върху нагревателния елемент и върху други важни части на пералната машина, образуват твърд варовик или котлен камък. Тези отлагания водят до корозия на металите.

Разрушителният ефект на твърдата вода обаче не свършва дотук. Коварните соли се утаяват върху прането, придават му сивкав оттенък.

Защо е по-добре да се пере с мека вода?

 В твърдата вода прахта за пране не се разтваря добре, в резултат на което се утаяват сапунени отлагания и остатъци от мръсотия върху частите на пералнята машина. Нагревателните елементи изгарят с течение на времето. От друга страна, в меката вода се образува много пяна поради липса на алкали. Пяната може да изтече върху контролната платка или двигателя, което да доведе до късо съединение. По този начин, ако омекотите вече меката вода, това е изпълнено с проблеми. Ето защо е важно да знаете каква е водата ви.

Възможно ли е да перем с естествени средства, без опасни химикали

На пазара днес се продават много и различни перилни препарати - на гранули, на капсули или течни. Някои от тях са предназначени само и ...

Днес пералнята се превърна в незаменим помощник в ежедневието. Разнообразието от режими на пране в студена и гореща вода: бързо, деликатно и интензивно, перфектно освежава всяко пране. Прането в твърда вода значително влошава качеството, бельото става твърдо и мръсотията практически не се отмива. При измиване с гореща вода се образува котлен камък, който разваля машинните части. Поради котлен камък нагревателният елемент се прегрява, което може да доведе до неговото изгаряне. За ефективно пране не забравяйте да използвате омекотител за вода за вашата пералня машина. В мека вода прахът се разтваря по-добре и прането се пере по-добре, а машинните части не се влошават.

Как да омекотите водата?

Производителите на перални машини препоръчват да използвате омекотител за вода. Но той не премахва котлен камък, а омекотява водата и предотвратява образуването на котлен камък. Тоест не дава 100% гаранция за защита на пералнята. За омекотяване на водата използвайте перилни препарати, които вече имат добавени омекотители. Спазването на посочените дозировки на висококачествен прах ще удължи живота на пералната машина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com