Преборете запека с помощта на малко зехтин

21728
Преборете запека с помощта на малко зехтин
Снимка: iStock/Guliver

Дълго преди зехтинът да се превърне в изпитан основен продукт в кухнята, той е бил използван за различни други нужди. Може да се използва локално върху кожата като почистващо средство, масло за кожички и масло за скалп и много други. Тъй като е пълен с антиоксиданти, есенциални мастни киселини и абсорбиращи мазнините витамини като A, D, E и K, зехтинът заключва влагата и може да помогне за хидратирането и плътността на кожата.

Ползите обаче надхвърлят света на кулинарията и красотата и се простират до здравето: доказано е, че това популярно мононенаситено мастно масло поддържа дълголетието, плюс намалява риска от сърдечни заболявания, холестерол и затлъстяване. Едно предимство, с което може да не сте запознати обаче: зехтинът за облекчаване на запека.

Може ли зехтинът да помогне за облекчаване на запека?

Здрава и бляскава кожа – рецепти със зехтин и рициново масло

Домашните маски за лице, коса, тяло и др. са все още на мода и голяма част от дамите залагат на тях. С натуралните съставки се постигат...

Когато обмисляте какво може незабавно да подобри запека, зехтинът вероятно не е вашият избор на лаксатив. Всъщност други масла (т.е. рициново масло или ленено масло ) имат по-добри данни, подкрепящи способността им да подобряват симптомите на запек. Въпреки това, зехтинът има леко слабителен ефект.

Едно проучване установи, че пациентите, подложени на диализа, са успели да облекчат запека, като ежедневно консумират зехтин. Друго проучване предполага, че когато се комбинира с бадемово масло, зехтинът може да се използва като омекотяващ агент, за да помогне на изпражненията да преминават по-ефективно. Освен това, при деца с тежък, хроничен запек, клизмите със зехтин могат да бъдат полезни.

Как да използвате зехтин при запек

Препоръчвам да закупите екстра върджин зехтин, ако е възможно, защото е минимално обработен, студено пресован и нерафиниран – което означава, че получавате най-чистото масло без никакви добавени химикали. Освен това, има повече антиоксиданти от по -преработените сортове, така че докато го консумирате, ще се възползвате от противовъзпалителните и борещи се със свободните радикали ползи.

Заменете всички видове мазнина със зехтин

Масло, маргарин, олио и куп други мазнини използваме ежедневно като добавка към различни ястия. Но знаете ли, че те може да бъдат много...

Тъй като зехтинът не е лекарство без рецепта като някои други лаксативи, няма стандартна дозировка, която да имате предвид, когато го използвате за запек. Препоръчвам да започнете с общия размер на порция, който е 1 супена лъжица на ден. Можете да го пиете самостоятелно или да го включите във вашите смутита, кафе или салатни дресинги.

Ако използвате зехтин в дресинга за салата и отново за печене на зеленчуците си по-късно, възможно е да надхвърлите само 1 супена лъжица и това е добре. Просто се опитайте да не ядете прекомерно количество за един ден, тъй като това потенциално може да причини диария или стомашно разстройство (в края на краищата това ви помага да изкаете!).

Безопасно ли е за всички?

Консумацията на умерено количество зехтин обикновено се счита за безопасно за всеки, освен ако нямате алергия към маслини или зехтин, което е изключително рядко. Просто внимавайте да не коригирате прекалено запека си, като ядете твърде много зехтин, тъй като това може да доведе до диария. И тъй като проучванията показват, че зехтинът може да понижи нивата на кръвната захар , не забравяйте да говорите с Вашия лекар, ако сте диабетик или имате инсулинова резистентност, за да сте сигурни, че оставате в рамките на здравословни граници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога не трябва да подарявате и да изхвърляте стари вещи?

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно