Предимства и недостатъци от живота на село

13068
Предимства и недостатъци от живота на село
Снимка: iStock

Кое е по-добро място за живеене - града или селото? Невъзможно е да се отговори категорично на този въпрос. В тази статия искаме да очертаем общите предимства и недостатъци на живота на село. Помислете какво ще загубите и какво ще спечелите, ако решите да се преместите да живеете там. За някои недостатъците на селския живот са непоносими, а други изобщо не ги смятат за недостатъци. Да започнем с предимствата:

• Спокоен ритъм на живот - Населението на селото е сравнително малко, движението на автомобили и броят на хората на единица площ са в пъти по-малко в сравнение с града. В такива условия можете да се насладите на чист въздух и красотата на природата. Често хора от града идват на село, за да си починат от шума.

• Да имате собствена земя и двор - В селото всеки жител има собствен парцел. Някой прави градина от него, някой зона за отдих, някой красива градина, а някой успява да направи всичко това накуп. Имайки парче земя, можете да си направите мечтаното място от него.

• Взаимопомощ - Селяните са приятелски настроени и общуват лесно помежду си. Можете да се обърнете към съсед за помощ или съвет и бъдете сигурни, че няма да получите отказ.

• Екологичност - Основното предимство на селото е незамърсената околна среда. Чистият въздух е точно това, което не може да се купи с пари. Ако живеете на място с високи нива на замърсяване, вие ще ги вдишате, независимо дали ви харесва или не. От друга страна изглежда, че проблемът с качественото пиене на вода  може да се реши чрез закупуване на бутилирана такава. Но това не е така, защото често водата се продава пречистена, тоест не е изворна, а просто преминава през няколко нива на филтриране, което означава, че нейният състав няма да бъде полезен за тялото. Като се има предвид, че опаковката е пластмасова, тази вода изобщо не може да се нарече чиста.

Тъжният български град

Освен предимствата от живота на село има и недостатъци:

• Спиране на ток и вода – Това е основен недостатък. Електричеството и водата могат да бъдат изключени в най-неподходящия момент. Трудно е да сте подготвени за внезапни инциденти, свързани с водопроводите. В такива моменти жителите могат да седят без ток и вода около ден или дори повече.

• Комуникация с големите градове - Ако селото е далеч от града, тогава е много неудобно. Не всеки път магазинът има правилния продукт и тогава трябва да чакате доставка. Но това не е основният проблем. Основният проблем е, че може да се наложи да прибегнете до помощта на лекари или пожарникари, които могат да бъдат предоставени своевременно само в града.

• Безперспективност - Не си струва да се местите в селото за по-добър живот, ако мислите, че там ще можете да спечелите добри пари. Ако наистина искате да  изградите професионална кариера, това ще се случи само в града. Но ако искате да избягате от шумния ритъм на града и да продължите живота си в провинцията, тогава тази опция е подходяща. Не бива обаче да се надявате, че в провинцията ще намерите добра работа с прилична заплата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com