Пренесете се в ориента с Арабските парфюми

19672
Пренесете се в ориента с Арабските парфюми
Снимка: Shaikhperfumes.com

За да разберете какво представляват арабските парфюми, е важно да проникнете в същината на тяхната композиция. Обичайно тя се състои от пет до десет компонента, съчетанието на които образува „основен акорд“ – това е сърцето на парфюма, неговият естествен аромат. Композицията на парфюмите се дели на шест основни семейства: цитрусови, флорални, кехлибарени, дървесни, шипрови и фужер.

Ориенталските парфюми са представени като „кехлибарено семейство“ и се делят на зелени, цитрусови, флорални, гурман, дървесни, пикантни и кожа. Всяка от тези съставки е универсална в предназначението си, позволявайки на майсторите парфюмеристи да създават както мъжки, така и дамски парфюми, ползвайки едни и същи суровини.

Ярки представители на арабските парфюми

Ванилия

Търсена и желана суровина, която сама по себе си не е сладка. Молекулите ванилин ѝ придават тази нотка, докато всъщност ванилията е разновидност на орхидеята, която вирее в тропическите гори. Ваниловата шушулка започва дългия си път от Мексико, като за пълното ѝ узряване са необходими 18 месеца. Мадагаскарската ванилия е най-скъпата подправка след шафрана. Ароматът е обгръщащ и чувствен. Разнообразието от нотки варира между млечни, медени, кехлибарени, дървесни и пикантни. Понякога можете да усетите дъх на ром и нещо животинско, друг път е по-флорална и цветна. Ванилия ще откриете в мъжкия парфюм Special Oud с неговата опушено-сладка природа от стартови нотки розмарин, преплетени в мускус и сандалово дърво и крепящи се върху портокалов цвят и оуд. Arabia Pure Femme е дамският вариант, в който доминират роза и малина, докато в основата лежат земни нотки сандалово дърво, мускус, дъбов мъх и кехлибар.

Ако вече сте се пренесли въображаемо в ориента може да откриете тези и много други аромати на – Арабски парфюми - Shaikhperfumes.com  

Зърна тонка

Плодът на тропическото дърво, от което произхожда тонката, е във формата на бадеми, пълни със семена. Те са черни, овални и лъскави. Когато изсъхнат, набръчкват се и започват да миришат, като финият аромат се засилва с времето. Тонката има множество ароматни аспекти – дървесни, меки, ванилови, бадемови, тютюневи, а също подобни на шамфъстък, сено или мед. Сред дамските арабски парфюми тонка ще почувствате в Wash Washah, чиито стартови акорди ягода, горчив портокал и розов пипер ще Ви оставят без дъх. Следва основния акорд, съставен от великолепен букет портокалови цветове, османтус, тубероза и жасмин. В основата на парфюма е рядко срещаното кашмирено дърво и амбър. Отличителен мъжки парфюм е енергизиращият Mocha Wood с кафе и лешници, преливащи се в шафран, тютюн и сандалово дърво, като в основата лежат дърво от гваяк и оуд.

Опопонакс

Извлича се от храст, растящ главно в Сомалия и Етиопия. Ароматът му е балсамов, мек, кадифен, но също така земен, близък до смирна. Sumou Platinum е мъжки парфюм с опопонакс, мандарина и касис, следвани от роза и жасмин. Млечен и въздушен завършек предлагат белия мускус и ванилията. Подобно съчетание, но за жени, ще почувствате в Shalimar Oud с мандарина, кедър и бергамот като стартови нотки, роза, жасмин и ирис като вторични, сандалово дърво и кожа като основни.

Оуд

Най-разпознаваемият аромат на изтока – кремообразен, дървесен, екзотичен. Сякаш не е от този свят. Мъжки парфюми като Taariikh Black успяват да уловят неговото неповторимо присъствие, композирайки го наред с мускус, шафран и кехлибар. Подобни опушени нюанси има в Khayali с ванилия и орхидея, Oud Al Shams с гуржум, Al Fursan Oud Edition с мед и шоколад. Дамските парфюми не отстъпват с високото си качество. Amour е отличен пример с нотки лавандула и жасмин, Khaltat Al Dhahabi с роза и пачули или Sabha Wa Musk с лилия и ирис.

Подправки

Шафран, канела, розмарин, черен и розов пипер – почти всяка композиция арабски парфюми има поне една подправка. При някои от тях обаче подправката е стартова нотка. Например кардамон в Romance D Amour Hot и Explorer Black от мъжките парфюми или шафран в VIP Oud и Oud Abiyedh от дамските. Кремообразен, орехов вариант са лешник, какао и кафе, каквито има в Rayaanat Al Oud и в Nukhbat Al Oud.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com