През зимата внимавайте за тези болести при вашето куче!

4353
През зимата внимавайте за тези болести при вашето куче!
Снимка: Getty Images/Guliver

През най-студеният сезон в годината идват и типичните зимни заболявания по кучетата. Ако вашият джавкащ домашен любимец не е представител на порода от типа на сибирско хъски, аляски маламут, санбернар или някоя подобна, които са устойчиви на ниски температури благодарение на по-гъстата си козина и слой мазнина под кожата, значи имате проблем и причини да се притеснявате.

Ето какво обяснява ветеринарният лекар д-р Лайш Антунеш

Щом настъпи зимата, трябва да сте наясно със здравословното състояние на опашатия си приятел. Ниските температури може да предизвикат няколко проблема.

1. Кучешки грип

По-известен като „развъдна кашлица" или кучешки инфекциозен трахеобронхит, кучешкият грип е най-разпространеното заболяване сред кучетата през зимата - но може да засегне вашия домашен любимец и през други периоди от годината.

Ето храните, с които не трябва да храним кучето!

Болестта се предава посредством вируси или бактерии, когато болно куче влезе в контакт със здраво. Ако имате няколко животни в дома си и едно от тях има болестта, препоръчва са да го изолирате, за да избегнете заразяването на други. Дръжте го изолирано, докато се оправи.

Симптомите при кучешкия грип са много подобни с тези на човешкия. Те са: кихане, липса на апетит, треска, суха или секретираща кашлица. В тежки случаи грипът, който засяга кучетата, може да се развие в пневмония и да доведе до смърт особено, ако става дума за малко или слабо кученце. Винаги следете за най-малките признаци на промяна в здравословното състояние на кучето с цел ветеринарният лекар да постави навременна диагноза.

2. Кучешка чума

Една от най-страховитите кучешки болести, чумата е вирусно заболяване, което е в състояние да предизвика смъртта на животното. Това е болестта, която убива най-много кучета в света. Само 15% от заразените животни оцеляват. Зимно време при ниските температури вирусът на чумата оцелява и се разпространява по-лесно в околната среда.

Кога се храни кучето - преди или след разходка?

Рискът от заразяване с болестта е висок сред кученцата до 1 година. Освен това, кучета в зряла възраст, които нямат валидни ваксини или проявяват нисък имунитет, са изложени също на риск от заразяване с болестта, както и малките кученца.

Заболяването може да причини промени в дихателната система, стомашно-чревни и неврологични усложнения. Обикновено предаването се извършва чрез очен, назален, орален секрет и чрез изпражнения. Стопанинът също може да пренесе вируса върху дрехите и обувките си и да зарази своя домашен любимец. Симптомите на кучешка чума са: апатия, повръщане, треска, загуба на апетит, парализа, липса на координация, очен секрет, секрети от носа, конвулсии, спазми.

3. Артрит

При студено време мускулатурата на животното се втвърдява, а това намалява кръвообръщението и снабдяването с кислород.

Ниските температури допринасят за проблеми със ставите и болки, което затруднява движението на кучето и извършването на ежедневните му дейности. Симптоми на артрит: затруднено придвижване, болка при палпиране (опипване), трудно намиране на поза за лягане и сън.

Какво е кучето ви? Обявиха кои са най-глупавите и най-умните породи

4. Кучешка пневмония

Когато обикновеният кучешки грип не е лекуван, а имунната система е крехка или има някаква патология, тогава състоянието може да се развие до пневмония. В повечето случаи лечението изисква хоспитализация на животното, прилагане на антибиотици, противовъзпалителни средства, кислород и почивка. Важно е да сте наясно със симптомите на това заболяване: кашлица, треска, секреция от очите и носа, затруднен процес на дишане, липса на апетит.

Съвети за опазване на кучето през зимата!

Температурата на околната среда трябва да е такава, че домашният ви любимец да се чувства удобно. Обличайте животното, ако е с малко козина. Оставете му одеяла, или дори килими, за да се стопли. Необходимо е водата в купата за пиене да бъде не студена, а със стайна температура, дори леко затоплена.

Ако вашето животно е много чувствително по това време на годината, помолете домашния ви ветеринарен лекар да определи подсилващи хранителни добавки!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com