При ухапване от куче – ето какво трябва да направим

22815
При ухапване от куче – ето какво трябва да направим
Снимка: iStock/Guliver

Агресивното поведение на кучето спрямо най-близкия му приятел – човека не е типичното му спрямо хората, но редица причини – заболявания, защита на територията, тормоз, погрешно възпитание и обучение, лоши спомени и преживявания могат да са в основата на агресивно поведение на четириногите косматковци.

Сериозното ухапване от куче представлява риск за здравето и дори за живота, което прави умението за разпознаване и съответно за избягване на потенциално агресивните кучета полезно, а информираността какво е правилното поведение след ухапване от куче не само важно, но понякога и животоспасяващо.

Колко често наистина хапят кучетата?

Според Центровете за контрол на заболяванията в САЩ броят на ухапванията от кучета съвсем не е малък и не сочи четириногите като първи приятели на хората. Само в САЩ и само в период на една година броят на преживелите ухапване от куче надхвърля 4,5 милиона души, като от тях над 800 000 се нуждаели от медицинска помощ. Сериозен факт, който заслужва вниманието ни, е този, че над половината пострадали – ухапани от куче, са деца.

В повечето от случаите кучетата са познати, а не бездомни и ухапването се случва по време на игра. Това налага отлично познаване на характера на дадено куче, преди да бъде допуснато до дете, както и предварително запознаване на детето с правилното поведение и отношение към кучето. Да, определено има кучета, които децата могат да яздят, дърпат по пода за опашката и да проявяват по детски радостта и обичта си към тях, но това съвсем не означава, че всяко куче ще изтърпи подобни игри, без да ухапе.

Как да си изберем най-доброто куче?

За да не се стига до въпроса какво се прави при ухапване на куче, когато пострадалият е дете, е нужно възпитание сред най-малките по темата за приемливо поведение спрямо кучето, както и повишено внимание на родителите или настойниците, когато около тях има и дете, и куче. При успешно възпитание и на кучето, и на детето, те могат да живеят безопасно заедно и дори малките детски шеги или грешки – като настъпване на четириногия приятел или падане върху него няма да бъдат посрещнати агресивно от животинчето.

По-сложа е ситуацията, когато обсъждаме бездомните кучета или ухапването на възрастни, тъй като причините в този случаи са разнообразни, но последствията – еднакви – болка, риск от заболявания и необходимост от лекарска помощ.

Причини за агресивно поведение на кучетата спрямо хората

Сред възможните отговори на въпроса защо хапят кучетата, са:

  • Ситуация, която кучето разпознава като стресова – уплашено е, стреснато, събудено рязко и прочие.
  • Защита на поколението или храната. За да не бъдете ухапани, не посягайте към кученцата или паничката на четириног приятел, който не допуска да правите това и го показва с поведението си – най-често с ръмжене.
  • Защита на територията.
  • Вълнение, радост.
  • По време на игра.
  • Заради заболяване, както и ако кучето изпитва болка.

Умението за разпознаване на заплашителните реакции от страна на кучето, които подсказват агресия и че трябва да се оттеглите, ще минимизира риска да станете жертва на ухапване от куче. Ако вече е късно за подобни съвети и сте ухапани, важно е да знаете какво е правилното поведение, как да постъпите, за да елиминирате риска от инфекция на мястото на ухапване, както и по-сериозните здравословни рискове като опасността от предаване на заболяване от животното.

Някои заболявания, от които кучето може да страда, са зоонози, тоест могат да се предават на хората и да застрашат живота им, ако закъснее медицинската помощ. С пожелание никога да не усетите зъбите на най-добрия си приятел върху кожата, ви предлагаме списък със стъпките, които следва да предприемете, ако сте ухапани от куче.

В повечето случаи паниката, стресът, уплахата, адреналинът, болката са силни, поради което пострадалите нямат най-правилното поведение. Предварителното познаване на важните стъпки, които следва да извървите след ухапване на куче, наистина помага.

Какво да направите след ухапване от куче?

1.       Ако раната е сериозна и сте сам, не губете време в търсене на собственик или спорове с него относно това чия е вината. Ако собственикът е там, запишете контактите му, за да може да проверите ваксинационния статус на кучето. Това дали кучето редовно посещава ветеринар и дали има всички задължителни ваксини, е от ключово значение, тъй като ухапването от куче, ваксинирано за бяс например, не изисква и вие да бъдете ваксинирани превантивно. Ако собственикът липсва в момента и сте повече хора, някои може да остане на мястото, на което се е случил инцидентът, за да го потърси и да запише контактите му, докато другите се погрижат за пострадалия.

2.       Независимо от сериозността на ухапването, потърсете лекарска помощ. Ако раните са сериозни, може да потърсите и спешна помощ. Посещението на лекарския кабинет обаче е задължително дори при дребни ухапвания, които не са оставили дълбоки следи и не са довели до кръвотечение.

Кое е най-доброто куче пазач?

Това, че виждате само леки драскотини от зъбите на кучето, не означава, че мястото е защитено от инфектиране. Някои инфекции могат да бъдат животозастрашаващи. Важно е раната да бъде обработена, наблюдавана, както и да получите необходимите ваксини, за да сте сигурни, че ще бъдете здрави и ситуацията, колкото и да е била страшна и неприятна, болезнена и разочароваща, ще се развие добре за вас.

3.       Не пропускайте да проверите при ветеринарния лекар на кучето неговия статус и ваксинации, ако сте имали успех по точка 1 и сте записали контакти и информация за кучето и собственикът му. Не е изключение да се окаже, че всъщност кучето има проблемно поведение не за първи път, както и че ваксините не са поставени, както твърди собственикът.

4.       Следете раната за признаци на възпаление и се обърнете към лекаря си и при най-малкото подозрение, че нещо не е наред. Не пропускайте прегледи за смяна на превръзките, както и контролни такива, ако са ви насрочени.

5.       Консултирайте се с психолог при нужда. Ухапването може да породи страх и фобия от кучета, психически и ментални проблеми, поради което е важно да преодолеете не само физическите трудности, но и онези, които са невидими, за да останат кучетата приятели на хората, а не техни врагове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 30 април 2024
Стихотворение за 30 април 2024

"Те сега си отива"   Тя сега си отива, още днес си отива.   Тази рокля е тъмна и така й отива. Тя е малка и хитра - на лисичка прилича, но...