Притеснителните състояния на езика, които издават за евентуален проблем

8420
Притеснителните състояния на езика, които издават за евентуален проблем
Снимка: iStock/ Guliver

От анатомична гледна точка езикът е мускулест орган, покрит отвън с лигавица. Нормалното му състояние е розово и влажно - това означава, че сме здрави. Когато се разболеем, външният му вид се променя.

Скарлатина

Притеснителните състояния на езика, които издават за евентуален проблем

Всекидневното миене на зъби завършва винаги с почистване на езика. Той и вътрешната част на бузите са места, на които се задържат и раз...

Първоначално на повърхността на езика се появява бяло покритие, което се отделя от ръбовете. Обикновено след 4-5 дни цветът му става червен и брадавиците са ясно видими (малинов език). Други открояващи признаци на инфекциозно заболяване, причинено от стрептококи (наричано още скарлатина) са треска, която често достига 40 градуса по Целзий, фин петнист обрив и възпалено гърло. Скарлатина може да засегне хора от всички възрасти, но най-често засяга деца на възраст между 3 и 8 години. Лечението се състои от антибиотици, лекарства за понижаване на температурата и адекватна хидратация. Пациентите с по-тежко протичане или усложнения се настаняват в болница.

Анемия 

Дефицитът на хемоглобин отнема цвета на лигавицата и прави езика блед. Ниските нива на желязо обаче не влияят само на хемоглобина но също така намаляват нивата на миоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който поддържа здравето на мускулите. И езикът не е нищо друго освен мускул. В резултат на това много хора с недостиг на желязо чувстват, че устата им става странно гладка и понякога болезнена.

За да компенсирате недостига на желязо, си струва да включите подходящи добавки в ежедневната си диета. 

Ангина

Езикът на тийнейджърите - какво означава криндж?

Пътят от детството до зрелостта неизбежно минава през един труден, но вълнуващ и за самите подрастващи, и за техните родители етап &nda...

Бяло покритие на езика и сливиците, висока температура, възпалено гърло, излъчващо към ушите...Симптомите на бактериална ангина са доста характерни. Заболяването има остро начало и се развива бързо и най-често се причинява от бета-хемолитичен стрептокок от група А. Инфекциите с други видове стрептококи, стафилококи и някои други анаеробни бактерии са по-редки. Лечението с пеницилин значително съкращава продължителността на заболяването, намалява инфекциозността и възможността от усложнения и в много случаи предотвратява повторната поява на бактериален тонзилит.

Орална микоза

Първият симптом е бяло покритие на езика и неприятна миризма от устата. Те могат да бъдат придружени от болезнени обриви в ъглите на устата, язви, усещане за парене и болка в засегнатата лигавица. Оралната млечница наричана още кандидоза, е гъбична инфекция причинена от бактерии от рода Candida. Интересното е, че 70 процента от нас имат Candida albicans по лигавиците си и не се разболяват. Проблемът възниква само когато имунитетът на организма намалява. Заболяването първо се лекува локално - с мехлеми и противогъбични течности. При липса на каквито и да било ефекти, се започват перорални лекарства. 

Рак на езика

Той атакува особено пушачите и злоупотребяващите с алкохол, предимно мъже над 50 години. Той не проявява характерни симптоми за сравнително дълго време, което затруднява ранната диагностика. Това, което най-често притеснява пациентите е ясно петно по езика, което не зараства. Кървенето също не е необичайно. Понякога се усеща болка в устата. В напредналия стадий на заболяването езикът е обездвижен, говоренето става практически невъзможно и има затруднено преглъщане. Може да метастазира в лимфните възли на шията и в подмандибуларните възли. Не забравяйте, че ранната диагностика ви дава шанс да се възстановите напълно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Studio Grim: Най-иновативното студио за грим в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-красивите места в Испания
Най-красивите места в Испания

За повечето от нас Испания е морска дестинация с прекрасни плажове и чудни курорти. Но тази страна е истинско съкровище и може да предложи много...