Признаци, че злоупотребяват с добротата ви

3498
Признаци, че злоупотребяват с добротата ви
Снимка: iStock

Когато става въпрос за насилие, обикновено се имат предвид физическите му прояви. Има обаче и други форми на издевателство над личността, които се разпознават по-трудно, но са по-опасни и коварни. Те идват най-често от партньора или друг човек от най-близкото обкръжение, който се опитва да ви контролира, манипулира, като ви поставя в изолация от близките и приятелите ви и ви насочва да следвате неговия модел на живот.

Какъвто и да е човек, никой не заслужава да се отнасят с него по този начин. Ако това поведение ви е до болка познато, значи сте жертва на психически тормоз, от който трябва да се спасите веднага, независимо кой е човекът, който се опитва да ви манипулира.

1.    Унижение, отричане или критикуване - насилникът подкопава постоянно самочувствието на жертвата си по различни начини: подчертава постоянно неговата глупост и посредственост, непрекъснато се обръща към него с неприятни и осмиващи прозвища, обвинява ви за всички неудачи, кара се и понякога хвърля предмети по вас, държи се покровителствено като с по-глупав и зависим човек, подиграва ви се пред други хора и често ви пренебрегва, осъжда ви, принизява постиженията ви, присмива се на интересите ви, непрекъснато напомня слабостите ви.

7 неща, от които насилниците изпитват смъртен страх

2.    Контрол чрез срама - насилникът непрекъснато ви вменява чувство за срам и така ви държи под контрол. Служи си с директни и индиректни заплахи. Държи се като ментор, подчертавайки вашите грешки. Изисква отчет за всичко, от прекарване на времето с други хора до начинът, по който боравите с финансите си. Диктува ви кога и какво да правите и постоянно ви кара да се чувствате несигурни.

3.    Преследване, осъждане и отказ - без причина изпитва завист към вас. Отрича случващото се и ви кара да се съмнявате дали всичко около вас е наред. Налага ви чувство за вина за неговите проблеми. Унищожава и отрича всичко, което е важно за вас.

4.    Пренебрегване и изолация - игнорира ви като прекъсва комуникацията с вас, преструва се, че не съществувате, за да поискате извинение и да ви унижи. Прекъсва комуникацията ви с близки и приятели, не изпълнява молбите ви за помощ и се държи безразлично. Използва сексът за наказание.

Как да разпознаете насилника вкъщи, преди да е станало късно?

5.    Токсичната връзка с голяма продължителност - при такива случаи жертвата забравя в какво се състои нормалният живот. Поставеният в зависимост се страхува, но няма сили да промени нещо. Игнорира себе си в опит да помогне на насилника. Търси непрекъснато одобрението на половинката си. Вярва му и смята, че с него е по-лесно да се живее, отколкото без него. Оправдава грозните му действия, смята, че си заслужава отношението.

6.    Спасението - ако чувствате, че сте жертва на психическо насилие, това най-вероятно е така. Обърнете внимание на инстинкта си за самосъхранение и потърсете професионална помощ. Ако човекът не иска да потърси помощ, по-добре прекратете всякакъв контакт с него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com