Проблеми, свързани с възрастта на кучета и котки

13998
Проблеми, свързани с възрастта на кучета и котки
Снимка: iStock/Guliver

За съжаление, нашите домашни любимци, също като нас, не стават по -млади с годините ... С възрастта в тялото на животното настъпват редица промени, които засягат различни системи и органи. Собственикът може да забележи, че домашният му любимец е станал по -флегматичен, летаргичен, спи повече и т.н. Всичко това може да послужи като първи сигнал, че любимото ви куче (или котка) остарява. ... 

Правилното хранене, постоянните упражнения, ежегодните ваксинации, навременната диагностика, профилактиката и лечението на определени разстройства оказват пряко влияние върху качеството и продължителността на живота на нашите домашни любимци. Също така не трябва да се забравя, че собственикът не е в състояние да види всички промени, които се slucvат в тялото. Животните могат да издържат на болка за много дълго време, докато външно не показват никакви признаци. Ето защо, след достигане на определена възраст, се препоръчва да се извърши цялостен преглед на животни (след приблизително 7-8 години).

Нека отбележим най-често срещаните проблеми, с които трябва да се сблъскат собствениците на по възрастни животни и които той може да забележи.

1. Промени в зъбите.

С развитието на всякакви заболявания на устната кухина, като правило, собственикът може да забележи лош дъх, кървене на венците и понякога отказ от ядене. Следователно устният преглед е важен елемент от списъка за преглед на възрастно животно.

Най -често срещаните промени са:

- зъбни камъни, които са сиво-зелени отлагания по страничните повърхности на кучешки зъби, кътници и резци. Тези отлагания се състоят от калциев карбонат, хранителни маси, слюнка, микроби и отхвърлени клетки на устната лигавица. Камъкът започва да се отлага по ръба на венците, след това покрива короната, често преминавайки по целия зъб, следователно, колкото по -скоро бъде отстранен, толкова по -вероятно е да се запазят кучешките зъби колкото е възможно повече.

- изтриване на зъбния емайл - на седем години предните зъби на куче придобиват овална форма, на осем години - кучетата се износват и износват, до 10-годишна възраст предните зъби почти напълно изчезват;

- загуба на зъби.

2. Промени в кожата и козината.

Важен „външен“ показател за здравето на вашия домашен любимец са кожата и козината. В млада възраст животното има твърда и еластична кожа, козината е лъскава, богата сянка. Възрастта и редица заболявания могат да се проявят като промени в тези показатели:

- козината изтънява и губи блясъка си, появява се пърхот;

- появата на алопеция (области на плешивост);

- стягане, намаляване на еластичността на кожата и др.

3. Промени в сърдечно-съдовата система.

Slucvа се така - преди това активно, весело животно, способно да изтощи стопанина си по време на разходка с желанието да тича и да играе, започна да се уморява много бързо, често се отклонява от ритъма на бягане, има задух и кашлица. Собственикът може да наблюдава как цветът на лигавиците понякога се променя - езикът и венците стават бледи или сини. Припадък е напълно възможен!

В заключение бихме искали да кажем, че стареенето на тялото е напълно естествен и логичен процес, който никой не може да спре. Но провеждането на навременни превантивни прегледи и диагностични процедури може да забави настъпването на старост при вашите животни. Затова слушайте и бъдете внимателни към любимците си!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо в къщата е по-студено, отколкото навън: 5 причини

Кога не трябва да подарявате и да изхвърляте стари вещи?

Преди да сготвите пилето направете това, за да премахнете химията от него

Какво да правите, когато ви се прияде шоколад: 3 съвета за различни случаи

Как да отучим кученцето да хапе ръцете и краката ни?

Класация на най-добрите съпрузи според зодията им

Хората с тази кръвна група са най-красиви

Ако преминавате през труден период в живота си, прочетете тази притча

Стихотворение за 16 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 16 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно