Психолог: Ето как да преодолеем приключило приятелство

4252
Психолог: Ето как да преодолеем приключило приятелство
Снимка: Marfa Bogdanovskaya / Pixabay

Приятелствата са съществена част от живота ни, тъй като осигуряват общуване, подкрепа и споделени преживявания. Не всички приятелства обаче издържат теста на времето и понякога се стига до техния край. Справянето със загубата на близък приятел може да бъде емоционално предизвикателство, но с време, грижа за себе си и перспектива е възможно да продължите напред и да се излекувате. Ето някои стратегии, които ще ви помогнат да преодолеете приключило приятелство:

Позволете си да скърбите

Прекратяването на приятелство може да прилича на раздяла. Важно е да си дадете разрешение да скърбите за загубата. Признайте чувствата си и не ги потискайте. Приемете тъгата, гнева или объркването, които може да се появят, тъй като тези емоции са естествен отговор на загубата.

Потърсете подкрепа от другите

Поговорете за чувствата си с доверени приятели, членове на семейството или с терапевт. Споделянето на мислите и емоциите ви с други хора може да ви осигури потвърждение, утеха и нов поглед върху ситуацията.

Размишлявайте върху причините

Отделете известно време, за да обмислите защо приятелството е приключило. Този самоанализ може да ви помогне да разберете какво се е объркало и да идентифицирате всички модели, които може да са допринесли за разрива. Извличането на поуки от преживяното може да проправи пътя към по-здрави приятелства в бъдеще.

Откажете се от обидата

Нормално е да се чувствате наранени или предадени след края на едно приятелство, но задържането на обидата ще попречи на процеса на оздравяване. Прощаването не означава да се съгласявате с обидните действия, а да се освободите от бремето на негативните емоции.

Когато приятелството е проблем

Съсредоточете се върху грижата за себе си

Занимавайте се с дейности, които ви носят радост и удовлетворение. Занимавайте се с хобита, прекарвайте време с приятели, които ви подкрепят, спортувайте и практикувайте внимателност. Грижата за физическото и емоционалното ви благополучие ще подпомогне процеса на изцеление.

Създайте нови връзки

Колкото и трудно да изглежда, отварянето към нови приятелства е от решаващо значение. Позволете си да срещнете нови хора и да създадете нови връзки. Разберете, че всяко приятелство е уникално и предлага различни преживявания.

Не прибързвайте с процеса на оздравяване

Излекуването от края на едно приятелство отнема време и пътят на всеки е различен. Бъдете търпеливи към себе си и избягвайте да оказвате натиск върху себе си, за да продължите твърде бързо. Помнете, че изцелението е постепенен процес.

Избягвайте преследването в социалните мрежи

Може да е изкушаващо да проверявате профилите на бившия си приятел в социалните мрежи, но това може да удължи процеса на оздравяване. Ако е необходимо, премахнете профила им или ги заглушете, за да се предпазите от ненужни емоционални стимули.

Празнувайте положителните спомени

Това, че приятелството е приключило, не отменя положителните преживявания, които сте споделили. Пазете добрите спомени и научените уроци, тъй като те са били част от вашето израстване.

Потърсете закриване, ако е необходимо

В някои случаи може да е полезно да потърсите приключване чрез разговор или писане на писмо. Въпреки това, бъдете подготвени за възможността другият човек да не е отзивчив или да не е на разположение за приключване.

Преодоляването на края на едно приятелство може да бъде предизвикателство, но то е възможност за личностно израстване и ново начало. Като приемете емоциите си, практикувате грижа за себе си и подхранвате нови връзки, можете да продължите напред и да създадете по-светло бъдеще за себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Къде се намира международното летище „Бен Гурион“?

Как да изберем перфектното агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com