Психология на дебелеенето: От какво ни защитава тялото

182935
Психология на дебелеенето: От какво ни защитава тялото
Снимка: Thinkstock

Много хора имат проблеми с излишните килограми. Понякога те зависят не само от неправилното хранене, но и от семейството ни.

Понякога трябва да погледнем назад в семейната си история и да се замислим за това, което се случва в живота ни. Излишните килограми често са следствие от предпочитанията ни в храненето и вредните навици. Но да говорим за проблема може не само с диетолога, но и с психолога. Наднорменото тегло може да се дължи на други причини: наскоро случила се промяна в живота ни, различния сбития, конфликти, чиито корени са в семейната история на даден човек.

В процеса на терапевтичната работа може да се видят източниците на много проблеми, уверява психологът Екатерина Михайлова. Тогава човек получава шанса да промени ситуацията и дори да види как излишните килограми изчезват.

Пълно щастие

Думите и символите, поговорките и метафорите влияят на живота ни по-силно, отколкото си мислим. Подсъзнанието ни реагира пряко на това, което произнасяме. Така изразът „да натрупаш тегло“, свързан с повишаване на статуса, високата длъжност, неволно се възприема от нас в прякото му значение: получавайки повишение, ние (според нас безпричинно) започваме да напълняваме, ставаме по-„солидни“ и „видими“.

Да се спреш и да помислиш

В живота си имах период, в който работех на четири места и непрекъснато тичах насам, натам, разказва 47-годишната Вяра. Много странно ми беше, че при този ритъм на живот успях да кача 9 кг. Наложи се да оставя два от проектите, защото ми стана тежко да се движа толкова много.

За Вяра излишното тегло е станало сигнал за това, че животът й е пренаситен, в него има прекалено много занятия, обяснява психологът. – За жената е дошъл момент, в който тя е трябвало да се определи, да избере най-важното.“ В този случай теглото играе ролята на спирачки, като ни заставя да забавим непосилното темпо и да помислим повече за живота си.

Зони на натрупване

Тежкото минало може да се материализира и на физическо ниво. Някои хора пълнеят само в определени части на тялото: променят се бедрата, корема, зоната около врата. Разбирайки мнението на ендокринолога също така е полезно и да се погледне в миналото на семейството.

Споделяйте храната с близките си, не се тъпчете пред телевизора

Съвместно проучване на холандски и американски учени доказва, че храненето пред телевизора е вредно и води до затлъстяване. Изследване...

Много жени страдат от това, че бедрата и коремът им са напълнели, точно както при античните богини на плодородието. „Подобна пълнота може да е свързана с репродуктивната функция, смята Екатерина Михайлова. - В практиката ми е имало случаи, когато се изясняваше, че при жени с пълни бедра, някои от прароднините са умирали по време на раждане, заради „тесен таз“. Лекарят ще разбере, че не в това е проблема, но в такива случаи са много важни думите. „Тесният таз“ е нещо опасно и жената несъзнателно се стреми да го „разшири“.

Големият корем понякога е опит да угодиш на роднините , мечтаещи за внук.

Често напълнява това, което е лишено от движение. Съществува изразът „не си върти задника“. В някои семейства разчупената походка се тълкува като сексуална провокация. Често става ясно,че в такива семейства е имало изнасилвания, незаконородени деца и паметта затова се предава чрез строги изисквания към поведението на момичетата.

Други хора имат т.нар. гуша. По-рано тя е била свързана с раздразнителността и сексуалната неудовлетвореност. Често тази част от тялото пълнее при хиперотговорните и тревожни хора, те не са доволни от живота и работата си и страдат от хипертония. Може да се окаже, че обща черта на предците им е била точно тази хиперотговорност.

Тялото като защита

Сериозните връзки ни правят по-дебели

Повече от 60% от хората напълняват, когато се обвържат сериозно, показва проучване. Около 62% от мъжете и жените признават, че са качи...

Когато станах началник на отделението в клиниката, качих цели 15 кг, разказва 36-годишната Елвира. – Те сякаш ме защитаваха: всеки пациент си имаше своята болка, която така или иначе приемаш в себе си, а трябва да запазиш силите си.“ Напълнявайки, човек по-трудно усеща тялото си, става по-малко чувствителен.

„Напълняват и жертвите на сексуално или емоционално насилие, обяснява още Екатерина Михайлова, - те сякаш се защитават от света, който ги е накарал да страдат. След психотерапията излишните килограми си отиват, човек разбира, че има и други начини за защита.“

10 причини за излишни килограми

Подсъзнателните причини, заради които напълняваме може да бъдат различни.

Чувстваме се беззащитни. В руския език думата „живот“ днес означава „корем“ и на това, което ни се струва опасно, точно тази част на тялото реагира първа, защитавайки се с килограми.

Майките са виновни за затлъстяването на децата си

Родителите обикновено насърчават децата си да си "ометат чиниите", а най-честата причина за това е вината за похабяване на храната, пок...

Страдаме заради това, че са ни напуснали. Душата ни сякаш се е вцепенила, затихва движението на живота, забавят се обменните процеси и излишното тегло става част от тази неподвижност.

Помним лишенията. Недостатъчната топлина, обич, храна – това усещане може да живее в паметта ни. Желанието да трупаме „запаси“ се материализира в килограми.

Искаме да бъдем забелязвани. Струва ни се, че пълният човек се забелязва по-лесно и към него реагират по друг начин, в сравнение със слабия. Така действа изразът „голям човек“.

Оставаме верни на някой, който вече го няма. Нямайки сили и желание да започнем нови отношения, ние се „крием“ зад излишното тегло, за да не бъдем привлекателни.

Опитваме се да отвлечем вниманието от друг проблем.

Споделяйте храната с близките си, не се тъпчете пред телевизора

Съвместно проучване на холандски и американски учени доказва, че храненето пред телевизора е вредно и води до затлъстяване. Изследване...

Подражаваме на близките си. Обичаме своите пълни родители или се страхуваме, че те ще ни отхвърлят и затова неволно се опитваме да станем като тях.

Отказваме се от женствеността си. Родителите не са искали момиче, а момче, майката потиска дъщерята, считайки я за своя съперница… и женствеността се скрива зад излишното тегло.

Отказваме се от мъжествеността си. Властният баща се стреми да отгледа „истински мъж“. Напълнявайки, младежът започва да прилича на момиче, а към момичето бащата няма да предявява толкова претенции.

Преживяваме период на сексуална неудовлетвореност. „Изяждаме“ мечтите за секс и затова пълнеем. Но когато периодът отмине тези килограми се свалят лесно.

 Още интересни новини за отношения, психология и зодии четете в сайта sroditeli.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com