Психологията на цвета в интериора: Как различните нюанси влияят на психиката

10066
Психологията на цвета в интериора: Как различните нюанси влияят на психиката
Снимка: iStock

Цветът на стените в интериора може значително да повлияе на нашето настроение и физическо състояние. Ето защо изборът на цветова схема за вашия дом или офис изисква внимателно обмисляне. Нека да разгледаме как ни влияят различните цветове и как да ги използваме правилно в интериора.

Как ви влияе цветът в интериора?

Бяло

Белият цвят е идеален за интериори в скандинавски стил поради своята чистота и минимализъм. Влияе положително на физическото състояние, като поддържа тонуса и изпълва с енергия. Белият цвят също така помага да се отървем от тревогите и страховете, стимулира работата на зрителните органи и ендокринната система и помага за пречистването на тялото от токсини. Въпреки това, прекомерната употреба на бяло може да доведе до раздразнителност и умора.

Подходящ за всяка стая: 5 сполучливи и стилни цветови комбинации в интериора

Червен

Червеният цвят има силен психологически ефект: той е стимулиращ и може да създаде усещане за благополучие. Всеки човек обаче има свой собствен „червен праг“. Първоначално стимулиращо, червеното може да стане дразнещо, причинявайки нервни разстройства, особено при деца и хора с нервни проблеми. Следователно, трябва да се използва умерено.

Жълто

Жълтият цвят активира мозъчната дейност и развива креативността. Възстановява енергията и подобрява настроението. За малките деца обаче жълтият цвят може да бъде свръхстимулиращ, причинявайки безпокойство и настроение. Помага на възрастните да останат весели и позитивни.

Портокал

Оранжевият цвят излъчва позитивизъм и успех. Подобрява настроението, облекчава стреса, повишава мозъчната активност и развива чувството за отговорност. Портокалът помага за установяване на хармонични отношения в семейството. Твърде ярките нюанси обаче могат да причинят главоболие, така че е важно да се постигне баланс.

Зелено

Зеленият цвят се свързва с богатство и просперитет. Помага да се отървете от безпокойството, освежава и поддържа жизненост. В същото време твърде много зелено може да действа като средство за сън, причинявайки интензивна релаксация. Ето защо зеленото не се препоръчва за използване в спални, където се изисква жизненост сутрин. В офисите зеленото може да насърчи прекомерна релаксация и сънливост.

Син

Синият цвят успокоява и потиска агресията, което го прави идеален за детски стаи, особено за хиперактивни деца. Подобрява концентрацията, помага при висока температура и кръвно налягане, предпазва от възпаления и безсъние. Въпреки това, прекомерната употреба на синьо може да повлияе негативно на хормоналните нива, така че е важно да не прекалявате.

Кои цветове в интериора дразнят и кои успокояват?

Черен

Черното, макар и да не е пълноценен цвят, има силен психологически ефект. В излишък може да причини депресия и нервни разстройства, така че трябва да се използва с повишено внимание. Въпреки това, черното перфектно скрива вътрешните несъвършенства, като неравни стени или дефекти на пода.

Розово

Розовият цвят се свързва с нежност, любов и спокойствие. Създава усещане за спокойствие и сигурност, което го прави идеален за детски стаи. Розовото има релаксиращ ефект, има положителен ефект върху нервната система, слуха и зрението, както и имунната система. Може дори да облекчи главоболието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се прави в нощта срещу Еньовден?

9 мита за възглавниците, в които е време да спрете да вярвате

6 навика в леглото, които разкриват нисък коефициент на интелигентност

Безпроблемно отслабване: как изгаряме калории, без да знаем

Българска или гръцка - коя азбука има повече букви?

Знаете ли как можем да снимаме светкавици?

Тези два вида риба са опасни за консумация - откажете се от тях

"Къде да гледаме мача довечера"? 4 места в София, идеални за европейското

Шампоанът няма да ви спаси: 5 причини косата ви да се замърсява бързо

Това са женски козметични процедури, които вече не са на мода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com