Пълнее ли се от алкохол – митът е разгадан

8960
Пълнее ли се от алкохол – митът е разгадан
Снимка: iStock

Опитвате се да консумирате нискокалорични храни в по-малки количества, за да се вмъкнете в старите си дънки и да се отървете от няколкото излишни сантиметри около талията след пиршествата през дългите зимни празници, но въпреки лишенията не съумявате да отслабнете? Погледнете и какво имате в чашата, а не само какво сервирате за хапване на масата. Оказва се, че някои питиета, сред които виенското кафе с много захар и сметана, безалкохолните напитки, сокове със захар, алкохолът са изключително калорични и само няколко чашки могат да надхвърлят дневната ви нужда от калории. Дори питиетата, които не са толкова висококалорични, се оказват препъни камък за диетата ви, тъй като алкохолът сваля гарда, позволява ви да прескочите границите, да се отпуснете и ядете повече и мазни храни, а вълчият глад, който може да изпитате след консумация на алкохол, е несравним с друг. Това прави отговора на въпроса пълнее ли се от алкохол положителен, дори да се окаже, че сте избрали най-нискокалоричното питие.

Бърза проверка на ракия за метилов алкохол в домашни условия

Тайните развенчани – пълнее ли се от алкохол

Както разбрахте алкохолът пречи да свалите излишните килограми, но дали това означава, че от него се пълнее? Огнената течност е пълна с празни калории, които не носят нищо полезно за тялото и здравето, но пък за сметка на това добавя сантиметри към бедрата ви според изследването на Криси Маурин от болницата Providence St. Joseph. Това означава, че ако консумирате една плодова салата и изпиете едно малко алкохолно питие, ще погълнете едни и същи калории, но плодовете ще доставят на тялото ви ценни минерали и витамини, а алкохолът няма да допринесе за благополучието ви с нищо.

Дали ще напълнеете от самия алкохол зависи от вида и количеството му. Чаша вино няма да навреди на талията ви, но някои маргарити, сладки коктейли, пина колада и други съдържат големи количества добавена захар и наситени мазнини и ако ги консумирате, въпросът пълнее ли се от алкохол не стои на дневен ред, защото е ясно, че няма как да не окажат въздействие върху теглото ви, което няма да ви хареса.  Ако не може да се откажете от аперитива преди вечеря, то поне се спрете на леко и нискокалорично вино или водка със сода. Не разреждайте със сок или безалкохолно, които доставят на тялото ви допълнително калории, оцветители, консерванти и други вредни вещества.

Вижте колко алкохол трябва да пием на ден, за да сме здрави

Как алкохолът пречи на отслабването?

-          Алкохолът освен че ви носи празни калории, пречи и на отслабването. Той предпазва тялото ви от изгаряне на мазнини, нарушава метаболизма ви и баланса на хормони, като по този начин проваля опита и старанието ви да постигнете стройно тяло. Пиенето на алкохол може да наруши функциите на жлезите, които отделят хормон, което може да доведе до редица здравословни проблеми и проблеми с килограмите. Докато се радвате на съдържанието на чашата си, то ви причинява повишени нива на хормона кортизол, който е свързан с увеличаване на теглото.

-          Когато консумирате алкохол, задръжките падат, а вие по-трудно контролирате тялото и ума си, което означава и апетита си. Склонни сте да си позволите храни, които са в разрез с диетата ви, както и да преядете на другия ден. Изследователите са открили, че алкохолът засяга област от мозъка, която контролира апетита. Това може да причини силен глад в деня след консумация на алкохол.

-          Докато пиете, обикновено консумирате мезета, които са висококалорични – колбаси, топли предястия, хапки, ядки. Така само в рамките на една вечер с чаша в ръка приемате калориите, необходими ви за дни.

-          Махмурлукът на другия ден е основна причина да пропуснете тренировката си. Когато това се случва често, то неминуемо пречи на отслабването.

Лекар разкри кога алкохолът води до напълняване

-          Алкохолът дехидратира, а тяло, което е жадно, трудно се освобождава от излишните килограми.

-          По време на употребата на алкохол, както и на следващия ден, организмът ви е зает с преработката на съдържанието на чашите, които сте обърнали, а не с усвояване на ценни вещества, грижа за здравето и талията. Вместо да изгори погълнати въглехидрати и излишните мазнини, тялото ви се занимава с разграждане на алкохола, който възприема като отрова.

-          Има доказателства, че алкохолът може да повлияе негативно на хормоните, свързани с чувството за ситост – например на лептина – хормон, който потиска апетита. Така консумацията на алкохол ви пречи да се чувствате сити.

По всички тези начини алкохолът пречи на отслабването, дори ако приемем, че сте избрали питие с малко калории и поради това не ви се вярва в положителния отговор на въпроса пълнее ли се от алкохола.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Чесън, пиле и още 4 продукта, които ще заличат бръчките от лицето ви и кожата ви ще заблести

Научете се да пестите: 5 полезни навика, които ще ви помогнат по време на криза

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com