Работата на вилата удължава живота

3416
Работата на вилата удължава живота

Достъпът до градината, животът близо до парк или около селска местност удължава живота на хората средно с 12 процента.

До този извод са стигнали учени от Харвардския университет, които няколко години изследвали здравето на повече от 108 000 жени, съобщава Daily Mail.

14 списъка, които ще ви помогнат да сложите в ред живота си

Преди не бях типа човек, който си прави списъци, просто нахвърлях някакви неща на листчета, които после губех. Това обаче се промени, с...

Обитателите на градските джунгли имат по-високо ниво на смъртност, по-конкретно от рак и от заболявания на дихателните пътища. Хората, които прекарват по-голяма част от живота си извън града, умират от същите причини с 13 и 34 процента по-рядко.

Допълнителни фактори, снижаващи нивото на смъртност сред хората, живеещи на село, се явява възможността за водене на активен начин на живот и отсъствието на шумно замърсяване.

Зелените зони също избавят от депресия и повишават психическото самочувствие за сметка на по-голямата изолация и по-малкото контакти с други хора.

Никой не се съмнява в това, че животът на чист въздух се отразява благотворно на човека, но учените били удивени доколко силна е зависимостта между тези фактори.

Държавите с най-високо качество на живот в света

Различни фактори помагат за определяното на качеството на живота в държавите по света. В своята годишна класация Организацията за иконо...

"Още повече се учудихме, когато открихме, че голяма част от преимуществата от високата степен на зеленина е свързана с подобряване на психическото здраве – отбелязва Питър Джеймс, един от авторите на изследването. – Ние знаем, че посаждането на растителност може да помогне на околната среда за снижаване на натиска от вредното въздействие на отпадните води, улавянето на въглеродния диоксид и смекчаването на последствията от измененията на климата.

Но получените от нас резултати ясно показват на специалистите по планиране на градовете, ландшафтните архитекти и политици, че създаването на по-здравословни за живот места са наистина изгодни."

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Environmental Health Perspectives.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com