Разберете как да се справите с лошата миризма от климатика

5247
Разберете как да се справите с лошата миризма от климатика
Снимка: iStock

Усещате неприятна миризма в дома си и се чудите откъде идва тя - развалена храна, проблеми с канализационната система… Много е вероятно причината да е в климатика. Ето какви може да са причините и как да ги предотвратите:

1. Мръсни изпарителни бобини и запушени дренажни тръби

Ако миризмата е остра и силна и напомня развалена храна, възможно е причината да е замърсени изпарителни бобини. Почистете намотките, както и всички запушвания, които откриете в дренажните тръби на климатика.

2. Прах, плесен и мухъл

При висока влажност в климатика, често се появяват плесен и мухъл. Топлата и влажна среда съдействат за развитието на тези организми. Наличието на мухъл в климатика причинява разпространение на токсични вещества във въздуха, затова подобно състояние не бива да се пренебрегва. Отстранявайте всички течове на вода и проблеми с влагата в климатика. Ако вече сте установили откъде идват, локализирайте мястото, в което са се натрупали, предотвратете течовете (ако има такива) и почистете.

Какви рискове крие домашният климатик?

3. Тютюнопушене

Ако пушите в стаята, в която е климатикът, вероятно силната миризма на никотин ще продължи да се задържа в пространството дълго време. Така се случва, защото димът преминава през филтъра и достига до бобината на изпарителя. Сменете филтъра на климатика и не пропускайте редовната профилактика, за да се освободите от остатъчната миризма на цигари.

4. Прегряване на части

В този случай ще усетите миризма на изгоряло, много е вероятно тя да идва от климатика. Проверете системата за проблеми с прегряването на двигателя или за неправилно окабеляване. Ако миризмата наподобява тази на барут или разтопена пластмаса, веднага изключете уреда и повикайте специалист.

5. Изтичане на канализация

Ако миризмата е като на канализация, възможно е влагата на климатика да се отделя в канализацията, дренажът да е без сифон и по този начин неприятният мирис се връща обратно. Дренажният сифон уплътнява и пречи на лошата миризма да влезе в климатика, а оттам и в стаята. Причината може и да е в разкъсване на канализационната тръба. В този случай трябва да се свържете със специалист, който да почисти въздушните системи или от водопроводчик, който да реши проблема с канализацията.

Ако нямате КЛИМАТИК у дома, ето 3 СУПЕР идеи как да се разхладите
.
6. Изтичане на газ

Ако миризмата наподобява тази на гнило яйце, вероятно причината е изтичане на газ. Природният газ е без мирис, но когато се комбинира с химикал на име меркалтан, може да доведе до силен и непоносим мирис при изтичане. Изключете климатика възможно най-бързо и се свържете с техника, който ви поддържа климатиците.

7. Грешна поддръжка

За да работи вашият климатик правилно, от голямо значение са добрата поддръжка и разумното му използване. Ако не спазвате основните стъпки за правилна експлоатация, може да причините поява на неприятна миризма на уреда с течение на времето. Ето до какво може да доведе това:

- климатикът може да прегрее от твърде често включване и изключване или ако работи непрестанно на пълна мощност;
- трябва редовно да сменяте филтрите, в противен случай ще усетите неприятна миризма на мръсен въздух;
- ако не правите редовна профилактика на климатичната система, също може да усетите лоша миризма, както и повреди, които имат нужда от професионален ремонт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com