Разберете как се определя колко стаен е апартаментът

43236
Разберете как се определя колко стаен е апартаментът
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте купували жилище, вероятно сте наясно как се определя колко стаен е апартаментът. Младите хора обаче, както и студентите, наемащи квартира, често имат пропуски в знанията си относно тази информация.

Нерядко брокери споделят забавни ситуации, в които клиентът се интересува има ли кухня към едностайния апартамент, отделна ли е тя от спалнята и т.н. Това показва тотално непознаване на това как се определя колко стаен е апартаментът. Настоящата статия ще ви помогне да разберете какво е студио и какво гарсониера, какви помещения включват, както и как се определя колко стаен е апартаментът, за да прецените по-добре какво жилище ви е необходимо и да сте подготвени за среща с агента или просто информирани в какъв апартамент живеете.

Какво е гарсониера и какво е студио?

Гарсониерата е най-малкото жилище, чиято площ е около 40 кв.м. В него освен необходимите коридор, баня, тоалетна и кухненски бокс има само една стая. Гарсониерата на практика е едностаен апартамент, тъй като едностайният апартамент се определя като апартамент с една спалня.

Студиото е по-голямо от гарсониерата като квадратура и обикновено се движи от 40 до 90 кв.м. Специфичното тук е, че помещението е едно голямо и в него се разполагат и кухненския бокс, и частта за почивка и релакс, и тази за спане. Естествено може да се преграждат и обособяват отделни кътове за всяка от тези дейности, но като цяло помещението е общо, но голямо. Тоалетната и банята са задължителни.

Защо малките апартаменти са опасни

Как се определя колко стаен е апартаментът?

За да определите броя на стаите в апартамента, необходимо е да гледате броя на спалните помещения. И едностайните, и двустайните, и тристайните, и четиристайните апартаменти имат кухня, всекидневна, баня, тоалетна, коридор, килер или сервизно помещение, или дрешник, а единственото, което ги отличава, е квадратурата и броят на спалните помещения. Броят на спалните помещения дава отговор на въпроса как се определя колко стаен е апартаментът.

Апартаментът, който наричаме едностаен, е апартамент с една спалня. Или това всъщност е гарсониерата, за която говорихме. Двустаен е апартаментът, който освен кухня, дневна, коридор, баня, тоалетна, тераса, сервизни помещения, килер или дрешник има 2 спални. Двете спални правят апартаментът двустаен. Неговата площ съответно е по-голяма от тази на едностайния апартамент, но е близка до тази на студиото и варира от  45 до 90 кв.м.

Апартамент на първи или последен етаж – плюсове и минуси

Тристайните апартаменти съдържат всичко изброено за двустайните като помещения плюс още една спалня. Тоест тристайните апартаменти са с три спални. Площта тук достига до 120 кв.м., а при четиристайните апартаменти – тоест при апартаментите с 4 спални – до 250 кв.м.

Името на жилището ясно посочва броя спални, което прави лесен за запомняне отговора на въпроса как се определя колко стаен е апартаментът.

По отношение на това какъв апартамент ви е нужен, за да се чувствате удобно, важно е колко членно е семейството, планирате ли да го увеличавате, тоест да имате още деца, посрещате ли гости, както и един от най-важните фактори – с какъв бюджет разполагате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com