Разберете кое брашно е най-полезно

7954
Разберете кое брашно е най-полезно
Снимка: iStock

Брашното неотменно присъства на трапезата ни под формата на хляб, тестени изделия, паста. Хлябът е традиционен за родната трапеза, с него са свързани редица обреди и обичаи, с хляб са посрещани свидни гости. Българите консумират много хляб, като това поставя на преден план въпроса кое брашно е най-полезно и с какво да заменим пшеничения хляб, който си е спечелил славата на висококалоричен, беден на витамини и минерали и свързан с повишен риск от затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания.

Кое брашно е най-полезно е многопластов въпрос, който трудно ще намери своя категоричен отговор само с една дума и с посочването на конкретен вид брашно. Много видове брашна са изключително полезни за здравето или за талията, като всяко от тях има своите ценни качества, състав и положително въздействие върху конкретен здравословен проблем. Нека разгледаме няколко полезни брашна, за да имате опция за избор според вкуса, ястието и кесията си.

Кое брашно е най-полезно и кои са полезните брашна сред ядковите и пълнозърнестите?

Брашната от ядки и пълнозърнестите брашна се считат за едни от най-полезните, тъй като са по-малко рафинирани, а това увеличава ползата от консумацията им. Сред тях са:

1.  Бадемово брашно

Сочено е като идеално средство за профилактика на диабета и като подходящо за контрол на кръвната захар, тъй като е бедно на въглехидрати. Това го прави и чудесен избор при диета за отслабване и контрол на теглото. Бадемовото брашно реално представлява стрити бадеми и притежава всички предимства и ценни качества на тези ядки. То понижава кръвната захар, помага за поддържане на фина талия, богато е на минерали, антиоксиданти и витамини. Препоръчва се на пациенти, страдащи от висок лош холестерол.

Вярно ли е, че брашното може да се взриви?

2.  Брашна от ориз, киноа, елда, овес

Тези брашна се сочат като полезни, тъй като не съдържат глутен и са подходящи за хора, страдащи от глутенова непоносимост. Посочените брашна са и ценен източник на минерали и витамини като калий, калций, желязо, витамини от група В. Брашното от овес е с изключително приятен вкус, богато е на фибри, които създават усещане за ситост и помагат за намаляване на килограмите, съдържа ценни антиоксиданти и много протеини.

Брашното от елда се препоръчва при сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.

Оризовото брашно чудесно може да замести пшениченото, но е много по-полезно от него. Оризовото брашно подпомага функционирането на черния дроб.

Както виждате трудно е да се посочи кое брашно е най-полезно, тъй като ядковите и пълнозърнестите брашна са полезни за конкретен проблем и като цяло е невъзможно да се наемем с посочване на едно от тях като най-полезно.  

Ползата от плодовите брашна

Когато говорим кое брашно е най-полезно, не можем да пропуснем и плодовите брашна.

Кокосовото брашно, приготвящо се от кокосови орехи, е сред най-богатите на белтъчини за сметка на въглехидратите брашна. Това го прави идеален избор за целящите отслабване или поддържане на телесното тегло в нормални граници. Нещо повече – кокосовото брашно не съдържа глутен, а ароматът му го прави чудесен помощник в кухнята за приготвяне на полезни за здравето сладки изкушения.

Каква е разликата между брашно тип 500, тип 750 и тип 1150

Банановото брашно също спада към безглутеновите брашна, които са полезни за здравето. То е по-малко популярно, но е изключително полезно. Подобрява храносмилането, а редовната му консумация подпомага здравето на червата. Този тип брашно при редовна консумация се грижи и за сърдечно-съдовото здраве, както и за това на мускулите благодарение на богатото си съдържание на калий.

Опитвали ли сте ябълково брашно? А трябва. Прекрасен аромат, леко кисел вкус и много пектин, фибри и минерали. Брашното е идеално за поддържане на добро общо здравословно състояние и стройно тяло.

Брашното от рожков – дар от природата

Когато говорим кое е най-полезното брашно, не можем да не обърнем подобаващо внимание на брашното от рожков. Направено от шушулките на вечно зелено дърво от Средиземноморието, богато на магнезий, желязо, фосфор, витамини Д, В и А, брашното от рожков е безспорно един от фаворитите при здравословно хранене с доказана полза за здравето и фигурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com