Вярно ли е, че брашното може да се взриви?

4180
Вярно ли е, че брашното може да се взриви?
Снимка: congerdesign / Pixabay

Във всяка кухня един от важните продукти е брашното. То е важна съставка в много печива и се използва при приготвянето на различни храни – да не говорим пък, ако искаме да си опечем домашен хляб. Но се оказва, че при определени условия брашното може да експлодира. Така ли е наистина или това е пореден евтин фейков слух от типа „една жена каза“?

Има един прочут разказ на Джек Лондон със заглавие „Потомъкът на Мак-Кой“. В него се разказва за кораба „Пиренеи“, натоварен с пшеница, която по време на плаването се самозапалва. Екипажът едва успява да спусне спасителните лодки и да напусне горящия кораб. Но как така зърното се самозапалва и дали това не е просто художествена фантазия?

Кой каза да не ядем хляб? Експерти развенчават вредните митове

От време на време се носят слухове, че хлябът едва ли не е отрова и трябва спешно да се изостави. Сайтът „Аргументи и факти&ldquo...

Всъщност един пакет или чувал брашно не са никаква опасност. Ала по принцип големи количества не само брашно, но и други подобни продукти може да избухнат, ако концентрацията им достигне определени нива. Например, брашното става взривоопасно в случай, че 1 кубичен метър въздух съдържа 50 грама негови частици. Ясно е, че подобни страхове могат да се сбъднат само в затворено пространство. При това, експлозията изисква кислород и наличие на огън или най-малкото искра. Защо е така? Защото такива са свойствата на частиците на подобна смес. Когато са разпръснати във въздуха, способността им да абсорбират кислород се увеличава рязко. А кислородът е необходим елемент в процеса на горене.

Торба, натъпкана със суха смес праховидни частици, също не избухва. Но когато тези частици се разделят, разпръснат и запълнят въздуха във вид на прах, тогава всяка от тях е обвита с кислород. Ако отнякъде възникне обикновена искра, подобна смес може и да детонира. Затова частиците от обикновеното пшенично брашно, които са наситили въздуха с висока концентрация, стават доста опасни. Но дали това са просто хипотетични разсъждения или наистина се е случвало и в реалната действителност?

В действителност при съхранение на обичайните малки количества брашно или други такива продукти в домашни условия няма как да стане експлозия. Но в производството такива случаи, за съжаление, са имали място – и са причинявали истински катастрофи. Например, през 1970-те години на територията на Съветския съюз станали няколко такива експлозии. Също имало и много тежък случай в американския щат Минесота през 1878 г. Поради нарушаване на правилата за безопасност възникнала искра в електрическо табло, която запалила въздушната суспензия в склад за брашно. Избухнал мощен взрив, който разрушил не само главната мелница, но и още 5 по-малки в района.

Въпреки че днес всичко това се знае и съответните държавни контролни органи вземат необходимите мерки, такива инциденти се случват и в наши дни. Поради това в много страни по света са издадени строги правила как безопасно да се работи там, където са концентрирани големи количества зърно и брашно в складове, отделни мелници и зърнокомбинати.

Стана ясно кое е по-полезното – бадемовото или кокосовото брашно

В днешно време тенденция в кулинарията е да се налагат все повече растителни алтернативи на повечето млечни продукти, а и не само. Бяло...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com