Редовната употреба на рапично олио има редица ползи за здравето

3477
Редовната употреба на рапично олио има редица ползи за здравето
Снимка: iStock/Guliver

Ако искате да замените мазнините, с които приготвяте храната си, препоръчваме ви да се спрете на рапичното олио. Прекомерната употреба на наситени и трансмазнини, които се намират в рафинираните масла за готвене, водят до най-различни заболявания и наднормено тегло. Добрата новина е, че рапичното олио не е част от тези вредни мазнини. То е изключително богато на хранителни вещества и мастни киселини, които се борят успешно с тези здравословни проблеми.

Вижте защо рапичното олио е толкова полезно и е препоръчителна алтернатива на най-разпространените мазнини за готвене:

Намалява нивата на холестерола: Рапичното олио има способността да намали нивата на "лошия" холестерол, което го прави много полезно за сърдечно-съдовата система. Високите нива на холестерол могат да доведат до редица заболявания, но ако заместите наситените мазнини с полезните им алтернативи, по-лесно ще може да държите холестерола си в здравословни граници.

Омега-3 и омега-6: Рапичното олио е богато на полезни мастни киселини като омега-3 и омега-6, които имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и контролират нивата на холестерола и кръвното налягане. Също така подобряват еластичността на стените на кръвоносните съдове.

Зехтин или олио е по-добре да ползвате през лятото?

Подходящо за овкусяване на салати и студени ястия: Рапичното олио е подходящ избор за овкусяване и подправяне на студени и сурови ястия, както и на салати.

Висока точка на кипене: Не всички масла и мазнини са подходящи за готвене, защото някои имат ниска точка на кипене и могат да станат канцерогенни, затова те се препоръчват за употреба в сурово състояние или за овкусяване. Рапичното олио има висока точка на кипене от 242 градуса по Целзий, което го прави идеално за готвене.

жена, която готви

Богато на витамини: В него се съдържат витамини Е и К. Те са мастноразтворими и са изключително важни за различни процеси и правилното фукциониране на организма. Витамин К подпомага синтеза на костна тъкан и костен мозък, а витамин Е е мощен антиоксидант, който регулира правилното делене на клетките и помага за предотвратяването на образуването на ракови клетки. Той също има благоприятен ефект върху кожата, косата и ноктите, като ги прави по-здрави и красиви.

Лекар: Това е най-полезното олио за възрастните хора

Рапичното олио е изключително вкусно и много полезно за здравето. Затова ви препоръчваме да го използвате като заместител на другите масла и мазнини за готвене. Разбира се, това не означава да се откажете напълно от тях, защото повечето имат редица ползи за здравето. Просто ви съветваме да съчетавате подходящите мазнини с подходящите методи на готвене и ястия. Така ще имате разнообразие, което ще се отрази благоприятно на здравословното ви състояние.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

17 неща в къщата, които крадат здравето ви ден след ден

Какви рискове крие лаймската болест в напреднала възраст?

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com