Зехтин или олио е по-добре да ползвате през лятото?

8042
Зехтин или олио е по-добре да ползвате през лятото?
Снимка: Steve Buissinne / Pixabay

Зехтинът и олиото спорят за първото място, когато говорим за най-пълноценните растителни масла. Олиото може да бъде не само от слънчоглед, но и от различни култури, също известни със своите полезни за здравето свойства. Дали обаче то е по-добрият избор за лятото? Зехтин или олио да изберем през горещите дни? И двата продукта имат своите предимства и оказват ползотворно въздействие върху тялото ни, как тогава да се спрем на единия? Ако се съобразим със сезона, то ще наблегнем на зехтина. Вижте защо.

Зехтин или олио да изберем за лятото?

Тук тайната на загадката се крие в храните, които най-често се сервират на масата през лятото, и по-скоро в термичната обработка. Тъй като през останалата част от годината се хапват повече ястия, преминали термична обработка, за която олиото е по-предпочитаният и масов избор, тъй като зехтинът не е подходящ в общия случай за подлагане на висока температура, то през летния сезон, когато салатите преобладават на масата, може да наваксате със зехтина и да използвате предимно него.

Нещо повече – той придава на ястията Средиземноморски вкус и ви кара да се чувствате като на море в Гърция – съседката ни, която е Раят за зехтина. Салатите не изискват обработка и това запазва зехтина пълноценен. Именно заради това ви препоръчваме да предпочитате зехтина през лятото, тъй като на ползите на олиото може да се насладите през цялата останала част от годината. А какви са те?

Колко мл е една супена лъжица олио?

Ползи от консумацията на олио

-          Слънчогледовото олио е богато на Омега 3 и Омега 6, които са незаменими и оказват изключително благоприятно въздействие върху здравето и особено върху здравето на сърцето.

-          Олиото от тази култура съдържа щедро количество олеинова киселина, която е позната с благоприятните си резултати върху кръвните липиди и коагулантната активност – тоест намалява риска от нежелано кръвосъсирване и образуване на тромби, които са в основата на инсулта и инфаркта.

-          Слънчогледовото олио е чудесен здравословен помощник за профилактика на атеросклерозата.

-          Богато на витамин Е, слънчогледовото олио е мощно средство за противодействие на свободните радикали. Редица проучвания сочат този витамин и като средство за намаляване на бронхоконстрикцията, свързана с астма. Така слънчогледовото олио може да се окаже подходящо средство за профилактика на астмата и контрола над заболяването.

Благодарение на антиоксидантите и витамин Е, които съдържа, слънчогледовото олио инхибира растежа на раковите клетки. Селенът, присъстващ в слънчогледовите семки, възстановява клетъчните увреждания. Така олиото се оказва изключително подходящо за страдащи от определени ракови заболявания. 

-          Олиото е известно със своите противовъзпалителни свойства, дължащи се на линоловата киселина, които го превръщат в подходящо помощно средство намаляване на тежестта на симптомите на страдащите от ревматоиден артрит.

-          Богато на антиоксиданти, слънчогледовото олио подобрява и функционирането на имунната система.

Кой НЕ трябва да яде олио?

Както виждате слънчогледовото олио не е калорийна бомба, а продукт, оказващ пълноценно въздействие върху здравето, полезен и вкусен. Не се отказвайте от него и не го заменяйте напълно със зехтин, тъй като ползите им са несравними и единият продукт не може да замени другия. В идеалния случай ще използвате олиото за ястия, изискващи топлинна обработка,  зехтинът за салати. А какви са ползите от консумацията на зехтин?

Ползи от консумацията на зехтин

-          Олеиновата киселина в зехтина съставлява около 70% от общото съдържание, а тя е пълноценна грижа за сърцето и съдовете и предпазва от съдови инциденти.

-          Зехтинът е богат на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и предпазват клетките от необратими увреждания.

-          Хроничните възпалителни процеси в организма се считат за една от основните причини, водещи до заболявания като рак, метаболитен синдром, диабет тип 2, Алцхаймер, артрит, затлъстяване и др. Зехтинът потиска възпалителните реакции и процеси в тялото чрез щедрото си съдържание на антиоксиданти, ключов сред които е олеоканталът, за който е доказано, че действа подобно на ибупрофен. Известно е и че консумацията на зехтин редуцира нивата на важни възпалителни маркери като С-реактивен протеин.

Както виждате въпросът зехтин или олио няма еднозначен отговор, тъй като и двата продукта са полезни за здравето. Ако все пак трябва да изберете зехтин или олио да консумирате през лятото, наблегнете на зехтина, които е идеален за салатите ви, а през студените месеци предпочитайте слънчогледовото олио, което е по-добрият вариант за топлинна обработка, макар да има и зехтин, подлежащ на такава до определени градуси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com