Редовното пиене на алкохол повишава риска от сърдечни заболявания, особено при жените

694
Редовното пиене на алкохол повишава риска от сърдечни заболявания, особено при жените
Снимка: iStock

Според изследване, представено на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология, хората на млада и средна възраст, които съобщават за висока консумация на алкохол - поне 15 питиета седмично за мъжете и 8 за жените - са по-склонни да развият коронарна болест на сърцето в сравнение с тези, които консумират по-малко.

Връзката е особено силна при жените - особено при тези, които са заявили, че са пили три или повече алкохолни напитки в един ден през последните три месеца.

Коронарната болест на сърцето възниква, когато в артериите, които снабдяват сърцето с кръв, се натрупва мастно вещество, наречено плака, което ограничава притока на кръв. Това състояние е най-разпространената форма на сърдечно заболяване, което е водеща причина за смъртност както при мъжете, така и при жените.

"Наблюдава се все по-голямо разпространение на употребата на алкохол сред младите жени и жените на средна възраст, тъй като жените може би смятат, че са защитени от сърдечни заболявания, докато не остареят", казва водещият автор на изследването д-р Джамал Рана, кардиолог от медицинската група Permanente. "Но това проучване показва, че дори и в тази възрастова група жените, които пият повече от препоръчителното количество от едно питие на ден или са склонни да прекаляват с алкохола, са изложени на риск от коронарна болест на сърцето."

Откриване на връзката между консумацията на алкохол и сърдечните болести

Рана казва, че няколко фактора са повлияли на решението на екипа му да проучи връзката между употребата на алкохол и сърдечното здраве.

"Дълго време съществуваше идеята, че алкохолът е полезен за сърцето, но все повече доказателства оспорват това схващане", казва той. "Също така, предишни проучвания, които сравняват хора, които пият алкохол, с хора, които се въздържат от пиене на алкохол, не могат напълно да отчетат пристрастията."

Как алкохолът влияе на тялото ни според възрастта - на 20, 30, 40, 50 и 60 години

Той цитира явлението "отказване от алкохола по болест", при което данните се изкривяват, тъй като хората, които са спрели да пият поради здравословни проблеми, се поставят в една група с други "непиещи".

За да избегне това изкривяване, екипът му е разработил проучване, в което се разглеждат няколко нива на употреба на алкохол. Те извличат данни от около 189 000 жени и 243 000 мъже на възраст от 18 до 65 години, които са получили грижи в интегрираната здравна организация Kaiser Permanente Northern California между 2014 и 2015 г. Пациентите, никой от които по това време не е имал анамнеза за сърдечно заболяване или инсулт, са били попитани за консумацията на алкохол по време на посещение при първичната медицинска помощ като част от инициативата на Kaiser за скрининг за алкохол.

Използвайки федералните стандарти, изследователите класифицират консумацията на алкохол на участниците като ниска (едно до две питиета седмично за мъжете и жените), умерена (три до 14 питиета седмично за мъжете и три до седем питиета за жените) или висока (15 или повече питиета за мъжете и осем или повече питиета за жените седмично). (Екипът на Рана е изключил от проучването хората, които не са съобщили за употреба на алкохол.)

Те също така ги категоризираха отделно като непиещи или пиещи, което се определя като консумация на повече от четири напитки (за мъжете) или три напитки (за жените) в рамките на един ден през последните три месеца.

Изследователите проследяват участниците в продължение на четири години. Общо 3108 от пациентите са били диагностицирани с коронарна болест на сърцето през този период от време.

Екипът установява, че при мъжете, които съобщават за висока консумация на алкохол, вероятността да развият сърдечно заболяване е с 22% по-голяма в сравнение с мъжете, чиято консумация е умерена. От друга страна, при жените с висок прием на алкохол рискът от сърдечно заболяване е бил с 29% до 45% по-висок в сравнение с умерено пиещите им колежки.

Рискът е бил изключително висок при хората, които са съобщили за прекомерна консумация на алкохол; при жените, които са попадали в тази категория, вероятността да развият сърдечно заболяване е била с 68 % по-голяма в сравнение с жените, които са заявили, че пият умерено.

До какво води редовната консумация на алкохол ?

"Тези констатации показват, че трябва да информираме жените за потенциалните рискове за сърцето, свързани с прекомерното пиене", каза Рана. "Нашите констатации също така подчертават колко е важно доставчиците на здравни услуги да питат жените не само колко често пият, но и дали пият прекомерно.

Рана обаче признава, че резултатите от проучването може да са ограничени, тъй като хората невинаги съобщават точно за навиците си на пиене.

Какво причинява коронарната болест на сърцето?

Установените рискови фактори за коронарна болест на сърцето включват наднормено тегло, заседнал начин на живот, нездравословно хранене и тютюнопушене. Наличието на човек в семейството, който е страдал от сърдечно заболяване, особено ако е бил млад, също повишава вероятността да развиете това заболяване.

За да прецените шансовете си за развитие на коронарна болест на сърцето, трябва да знаете числата, които помагат да определите риска си. Това са кръвното налягане, нивото на кръвната захар, холестеролът и индексът на телесната маса. Също така трябва да знаете дали имате фамилна обремененост със сърдечни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какъв е реалният срок на годност на храните?

Защо е важно да знаете рождената си звезда и как да я определите

С убийствено тяло и смъртоносни удари: Красавица обеща да нокаутира Путин (СНИМКИ)

Евтин, но незаменим: Как да използвате вазелина у дома

Готвач разкри с какви продукти да комбинираме тиквичките, за да се получи перфектното ястие

5 признака на жена, която не знае как да бъде щастлива без връзка

Знаци на съдбата: 7 знака, че животът ви се променя към по-добро (въпреки че мислите обратното)

11 най-безполезни неща, които държите вкъщи от години

Кои мъжки намеци крещят, че те харесва?

Как се пише: учудване или очудване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com