Родители почетоха българското - взеха новороденото си с гайда от болницата

25245
Снимки: Actualno.com/Теодора Димитрова

Изписаха с традиционна фолклорна носия и под мелодията на гайда бебе от пловдивска болница. Екипът на УМБАЛ Пловдив сподели, че подобно събитие се случва за първи път в здравното заведение. Новороденото момченце е асеновградчанче и носи името Румен. Детето се появи на бял свят още на 27.11.18 г., но тъй като се роди по-рано от определения термин на мама Мария, се наложи да остане в неонатологичното отделение на болницата още около месец.

Румен се роди рано сутринта - точно в 06:05 ч., с тегло 2,750 грама и височина 48 сантиметра. Когато дошло време бебето да се прибира у дома, таткото, бабата и дядото решили да си го вземат по типично български обичаи - с пита и мед и облечени в традиционни фолклорни носии. А и денят бил специален - изписали малкия Румен точно на Игнажден. Както знаем, на този ден, човек с какъвто характер ти влезе пръв в къщата, такава ще е цялата година за семейството. За новороденото било приготвено тракийско елече.

Очакваме 10-ото издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна

10-ото издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна тази година ще се проведе от 18 до 20 август. Фестивалът е създаден през 200...

Пременени в родопски носии пристигнали татко Стоян и дядо Румен, а баба Нина била облечена с традиционно пиринско облекло. Семейството се старае да спазва всички български традиции. Така е била организирана и проведена и сватбата на младото семейство. Така че идеята е била планирана отдавна.

Историята с гайдата, пък, възникнала от вечерта, преди деня на изписване на новороденото. Тогава екипът на болничното заведение празнувал своето коледно парти. Бащата и дядото на малкия Румен, заедно със своя приятелка, решили да изненадат медиците, в знак на огромната си благодарност, че толкова време са се грижили с любов и всеотдайност към детето. Тогава, тримата неочаквани гости пристигнали отново облечени в носии и изпълнили прочувствен музикален съпровод. Така, на следващия ден, когато семейството пристигнало в АГО на УМБАЛ Пловдив, лекарският екип попитали къде са гайдите.

Изложба в Смолян на гайдаря бай Диньо - живо човешко съкровище

"Аз съм надарен от Бога. Голям късметлия съм и съм много щастлив. Около мен има музика, песен и винаги е весело при мен. Радостното е, ...

Разбира се, татко Стоян бил подготвен, като носел родопския инструмент в колата си. И след полученото разрешение, веднага се върнал да го вземе. Щастливите родители разказват, че нито едно от новородените в отделението не е заплакало при зазвучаването на гайдата. А медиците и останалите пациенти ги слушали с разтуптени сърца и сълзи от щастие в очите. Така, с китка родопски песни на Игнажден малкият Румен бил изписан от пловдивската болница.

"Надяваме се, че с нашето почитане на традициите и жестът ни на безкрайна благодарност, изпълнен от сърце, ще допринесат за една по-добра и благодатна 2019 г. за завеждащият лекар - доктор Диана Аргирова, за доктор Хамиде Изет, за целия екип на АГО в УМБАЛ Пловдив и техните близки. Защото да имаш дете и то да се появи на бял свят точно преди коледните празници - това е истинско чудо. А и напоследък непрекъснато се изтъкват негативните ситуации и моменти, случващи се в българските болници. Но аз и цялото ми семейство с чисто сърце можем да кажем, че сме очаровани за грижата, която се полагаше през този един месец, докато бебето ни бе под лекарско наблюдение. И смятам, че за да получаваме отношение от лекарите, е редно да им благодарим, когато те са всеотдайни към нас и близките ни", каза пред Actualno.com развълнуван бащата на бебето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com