Ръстът на мобилните игри и ролята на „Геймлофт София“

1819
Ръстът на мобилните игри и ролята на „Геймлофт София“
Снимка: Getty Images / Guliver

Гейминг индустрията продължава непрекъснатия си растеж и затвърждава позицията си на основно развлекателно средство. До голяма степен, основният виновник за доброто представяне се дължи на мобилните игри. Те ще движат индустрията напред и през следващите години.

Гейм възход

Това не е изненада предвид факта, че мобилния гейминг се очаква да съставлява 45% от приходите в индустрията през 2019 г. Прогнозата е, че видео игрите ще достигнат 152.1 млрд. долара през тази година. От тях 68.5 млрд. долара ще се падат на мобилните заглавия или ръст от 10.2% на годишна база, показват данните на изследователската фирма NewZoo. Нейните прогнози показват, че игрите за мобилни устройства ще увеличават своя дял през следващите години и почти ще достигнат 50% от общите приходи през 2022 г.

Инвестициите в сферата също набъбват с разрастването на пазара. От началото на 2018 г. досега компаниите са инвестирали 9.6 млрд. долара в гейм индустрията, показва доклад на DFC Intelligence. Интересът е подкладен не само от възхода на мобилните заглавия, но и на сериозните AAA игри. Само през 2018 г. инвестициите са се удвоили спрямо тези от предходната година, показват данните на DFC Intelligence.

Приносът на „Геймлофт София“

България има своя малък принос в тази динамична индустрия. Един от водещите разработчици на мобилни игри в света – Gameloft – разполага със свое студио. То е открито през далечната вече 2004 г. още преди страната ни да стане част от Европейския съюз.

„Геймлофт София“ постепенно си изгражда имидж на ключово студио в рамките на френската група и формира екип, който може да поддържа почти целия цикъл при разработването на една игра. Това дава известна творческа свобода на повече от 200 служители на българското звено. Нейно дело са някои от флагманските заглавия на Gameloft – сред които March of Empires и War Planet Online.

„Геймлофт София“ е специализирана в разработването на игри за iOS, които впоследствие други студиа от компанията-майка адаптират за други платформи и устройства. Българското звено, също така продължава поддръжката на по-актуалните заглавия, след пускането им.

Поглед в бъдещето

Работата за платформите на Apple дава на „Геймлофт София“ и друго предимство. Френският гигант вижда в пускането на новата гейминг услуга Apple Arcade доста потенциал. В нея, компанията от Купертино иска да популяризира абонаментния модел, при който потребителите плащат минимална месечна сума за достъп до определен каталог от заглавия. Без да се налага да извършват други допълнителни трансакции.

Gameloft е сред разработчиците, които имат ексклузивно партньорство с Apple за правенето на игри за Apple Arcade. За съжаление, все още първите заглавия за новата платформа са в ранен етап на разработване и затова няма повече обявени подробности. С което има и голяма вероятност в Apple Arcade да има игра, която е правена до голяма степен в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com