С какво се пие уиски - ето как да изберем правилния разредител

32530
С какво се пие уиски - ето как да изберем правилния разредител
Снимка: iStock

Защо трябва да разреждаме уискито?

Разреждането на уиски с каквото и да било има пламенни противници и привърженици. Първите аргументират позицията си с факта, че алкохолът се разрежда в дестилерии преди бутилиране. Използва същата вода, която се използва в процеса на приготвяне. Влагата от друг източник нарушава структурата на напитката, тъй като тя се различава по химичен състав. Тези, които предпочитат да разреждат алкохола, отбелязват, че добавянето дори на обикновена вода прави уискито по-вкусно.

Не толкова отдавна химици от шведския университет в Линей внесоха яснота по въпроса, успяха да обосноват научно разреждането на уискито. Компютърният модел позволи да се проследи в детайли как се държат молекулите на уискито, тоест как взаимодействат алкохолът, водата и ароматният въглеводород гуаякол, поради което много видове напитки имат миризма на пушено.

Знаете ли от какво се прави уиски?

Ако налеете чист скоч в чаша, гваяколът ще бъде равномерно разпределен в целия обем и интензивността на аромата ще бъде среден. Достатъчно е да добавите вода към чашата, така че гваяколът да плува и миризмата да се прояви няколко пъти по-ярко. Ефектът се проявява максимално, когато намалее от 40 до 25%.

От това следва, че доброто уиски печели, когато е разредено. Вярно е, че само кола с лед може да спаси вкуса на нискокачествена напитка, особено бърбън, заглушавайки грубия вкус и миризма.

Никога не разреждайте уискито с чешмяна вода - твърдата вода с хлор ще убие всичко красиво на аромат и вкус. Вие сте свободни да изберете с какво е по-добре да пиете уиски, но най-лесният и надежден вариант е бутилирана негазирана или газирана вода.

С какво се пие уиски, освен с кола

Навикът да се пие уиски с кола и лед произхожда от САЩ. Американският царевичен бърбън не радва с тънък букет и можете да маскирате послевкуса с кола или плодов сок. Канадският вариант е по-мек - с вода, тоник или швепс.

Каква е разликата между уиски сингъл малц, бленд, скоч и бърбън

Шотландски традиции

Шотландците са готови да пият скоч по всяко време, ден и нощ, по всяко време и навсякъде, но са добре запознати с характеристиките на марките. По отношение на едномалцовото уиски строгостта остава - само обемни чаши с дебело дъно и отделен съд с вода. Добавя се по малко, за да се отвори тиксото. С блендираните е по-лесно – пият се с лед, сода и в коктейли.

Как ирландците пият уиски?

Ирландското уиски е по-меко и по-слабо от скоча и е обичайно да се пие чисто. В топло време напитката понякога се смесва с чиста вода и лед, в студено време се приготвя ирландско кафе - уиски с горещо силно кафе.

Какво предпочитат британците?

Британците охотно смесват скоч с кафе, което трябва да е повече от алкохол. В ресторантите и баровете уискито често се добавя със сода, това е много популярна комбинация.

Какво измислиха немците и италианците?

В Германия и Италия обожават комбинацията с вермут. Германците предпочитат да смесват вермут с вкус на алпийски пелин с уиски, италианците често избират грозде. Наситеният вкус на вермута успешно подчертава острия вкус на уискито.

С какво друго можете да разредите уискито?

Класическата комбинация е уиски, вода или лед. Напитката става по-тънка, по-ароматна и по-мека, губи сила и острота. Можете да определите количеството вода по свое усмотрение - от няколко капки до половината обем алкохол. Освен това уискито може да се разрежда с други напитки.

Знаете ли кое е най-доброто мезе за уиски?

Газирани напитки

Това е доказан разредител - алкалната вода омекотява по-добре вкуса, а мехурчетата въглероден диоксид придават на напитката нов звук. Смесването на добро уиски с вода е традиционен начин за пиене в САЩ.

Сладка сода

Един уважаващ себе си ценител няма да добави кола, фанта или друга сода към благородна напитка, но в Източна Европа този начин на консумация е доста разпространен. Добавянето на сладка сода може да бъде оправдано само за алкохол, който не е от най-високо качество. Уиски с горчив тоник или спрайт е нежна опция за смесване.

Уиски с чай и кафе

По-точно, уискито се добавя към горещ чай и кафе - такава напитка затопля и ободрява. В силен черен чай можете да налеете няколко супени лъжици алкохол, да добавите лъжица мед и резен лимон или парче джинджифил. Кафето напълно поглъща вкуса на алкохола, така че е по-добре частта от уиски да не надвишава една четвърт от обема на горещата напитка.

Червеният или белият вермут се разрежда с уиски във всяка пропорция, в зависимост от желаната сила. Напитката е доста силна, но мека. Най-известният пример е коктейлът Манхатън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com