Знаете ли от какво се прави уиски?

24930
Знаете ли от какво се прави уиски?
Снимка: Pixabay

Зърно, вода и мая - това е всичко, от което се прави уискито. Само 3 съставки. Всъщност производството на уиски е огромно поле за експериментиране. Вкусът и ароматът на напитката директно зависят от вида и пропорциите на суровината.

Царевица

Именно тя придава на уискито „същият” характер. Когато се дестилира, тя придава на алкохолния дестилат нейния вкус и аромат.

Традиционно ечемикът се е използвал за направата на уиски. С течение на времето рецептата се "модернизира". Сега се използват и други зърнени култури - ръж, пшеница, царевица. Крайният вкус и аромат на уискито зависи не само от пропорциите на зърното. Големите марки производители използват специфични, а в някои случаи изключителни сортове култури. А уискито в Индия например се прави от меласа, отпадъчен продукт от тръстикова захар.

И от какво е направено едно от най-популярното уиски, произхождащо от щата Тенеси в САЩ, която на практика се счита за стандарт на вкус и качество?

Алкохолът е 80% царевица. Съставът е допълнен с ечемик за по-„плътен” аромат и златист оттенък. Много експерти смятат, че това не трябва да се нарича уиски. Това е класически бърбън - напитка, в която има поне 51% царевица. Въпреки това, самата технология на производство на алкохол е в много отношения подобна на производството на уиски. Оттук и известното объркване при идентифицирането на напитката.

В класическата рецепта се въвеждат овесени ядки, киноа, просо - производителите непрекъснато търсят неочаквани вкусове, които да зарадват ценителите на силния алкохол.

Каква е разликата между уиски сингъл малц, бленд, скоч и бърбън

Мая

Изборът на щам дрожди също влияе върху вкуса на готовата напитка. Не е изненадващо, тъй като ферментацията е най-важният етап в производството на ароматен алкохол. Продължителността на процеса придава на уискито различни свойства - например при по-продължителна ферментация се образуват повече естери, което означава, че алкохолът ще придобие плодов послевкус.

Всяка от големите марки наистина се гордее със своите щамове мая и пази суровината в тайна. Много компании използват едни и същи щамове повече от 50 години, като периодично ги рекултивират.

Вода

Световноизвестните марки за производство на уиски използват "уникална" вода, с която много се гордеят.

Например в Кентъки, където масово се произвежда силен алкохол, се използва варовикова вода. Смята се, че нейният минерален състав обогатява вкуса и аромата на готовата напитка. А в Япония, където уискито също е популярно, предприятията се намират в близост до планински извори, където се смесват дъждовна и стопена вода.

Уиски или бърбън

Как да си направим уиски у дома: мисията е възможна?

Приготвянето на уиски у дома е много противоречиво начинание. Първо, това е трудно и дълго. Второ, процесът на дестилация на алкохол е пожароопасен процес. Трето, ще похарчите повече за суровини, отколкото, ако отидете в магазина и купите бутилка „среден“ алкохол. И най-важното е, че е невъзможно да получите напитка с богат вкус и аромат без специални умения и оборудване.

Но дали тези аргументи ще спрат един любител винопроизводител, който сериозно се занимава с правенето на уиски?

Вземаме 8 кг ечемичен малц, 32 литра вода и 300 г пресована мая.

Нека започнем да приготвяме - изсипете измития малц в гореща вода и задръжте за 90-120 часа.

Добавете мая към сместа, разбъркайте. Процесът на ферментация трябва да продължи поне 2 седмици. Не забравяйте периодично да бъркате сместа, така че ферментацията да върви „както трябва“.

Извършва се дестилация два пъти в дестилационния апарат.

Поставя се в стъклен съд, добавяйки дъбови чипове. Процесът е дълъг - оставете напитката да престои на тъмно място поне една година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com