С какво трябва да напълним възглавница, за да бъде мека и удобна за ползване?

1407
С какво трябва да напълним възглавница, за да бъде мека и удобна за ползване?
Снимка: iSleep

Възглавници с пълнеж от животински или растителен произход. Те включват много издръжлив пълнеж от влакна или пух. Тези материали издържат и съхраняват формата и твърдостта си, затова се деформират по-бавно и са по-дълготрайни.

Синтетичен пълнеж. Съществуват няколко вида изкуствен пълнеж, като акрил, синтетична пяна, полиестер. Въпросните материали са по-лесни за обработка и за поставяне във вътрешността на възглавниците. Но, от друга страна, не са така меки, както животинските, евентуално растителните; също се деформират доста по-рано.

Възглавници с пълнеж от дунапрен. В зависимост от плътността на материала те ще са по-малко или повече твърди. Прочетете етикета или питайте продавача, ако нямате сигурност. Също така дунапренените възглавници се предлагат в различни дебелини, затова можете да намерите подходяща за вас, независимо от позата, в която спите. Има някои дунапренени възглавници, наречени „анатомични“, най-често с вълнообразна форма, които се приспособяват към извивката на врата. Подходящи са най-вече за хора, спящи по гръб. Както при всички други неща, не всеки е свикнал да ги ползва. Тествайте такава възглавница в магазина, преди да я вземете.

Три стъпки как да изберете вашата възглавница

Възглавници с латексов пълнеж. Възглавниците с латексов пълнеж пасват много добре на врата и главата, понеже са от типа на т. нар. „дишащи“, противоалергични и не привличат толкова прах, както синтетичните.

Възглавници с вискоеластичен пълнеж. Напоследък се появиха т. нар. „вискоеластични“ възглавници от особена пяна, която се приспособява твърде добре към анатомията, понеже копира формата на врата и главата. Не всеки намира такава възглавница за удобна; най-вече спящите настрана имат повече проблеми с адаптирането, защото липсва достатъчно необходима опора за врата. Вискоеластичните възглавници понякога са подходящи за такива хора, които имат проблеми в областта на врата или гърба.

Други пълнежи. Понастоящем можете да намерите възглавници, пълни с люспи от различни видове растения. Те дават подходяща опора на врата, а самите производители твърдят, че запазват хладина през лятото и топлина през зимата. Съществува още т. нар. пълнеж „поли-клъстер“, който по същество е полиестер, напоен със силикон за постигане на консистенция, подобна на пухена; предимството е в надеждата, че понеже е синтетичен, ще предизвика по-малко алергии, отколкото натуралните пълнежи. А възглавниците с воден пълнеж са съвсем необичайни - но ви дават пък възможността да регулирате височината чрез доливане или отливане на повече или по-малко вода.

Как се пере възглавница – всичко, което трябва да знаете

От съществено значение е възглавниците да са на проветриви места и с добро осветление, за да се попречи на размножаването на бактерии - но това осветление трябва да е индиректно. Възглавниците никога не трябва да са в пряк контакт със слънчевите лъчи, тъй като при такава ситуация вътрешността на предмета остава топла, което е условие за развитието на микроорганизми. Добър вариант за предотвратяване на такова развитие е да използвате плат със сребърни йони или йонно покритие. Те елиминират вредните за здравето агенти чрез неутрализиране на микроорганизмите при окисляването на среброто.

Чрез правилния избор на възглавници и грижите за тях се предпазвате от размножаването на неприятните акари и бактерии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com