С тези 5 НАВИКА можем да подобрим състоянието на белия дроб

4544
С тези 5 НАВИКА можем да подобрим състоянието на белия дроб
Снимка: https://pixabay.com

Белият дроб и нормалната му функция са жизненоважни за организма ни. Той ни доставя необходимия ни кислород и при проблеми с него, всяка клетка от тялото ни ще пострада. Освен това, състоянието на белия ни дроб влияе и върху имунната ни система и това може да допринесе за развитието на инфекции и възпаления.

Разбира се, начинът на живот и навиците ни влияят доста на цялостното ни здравословно състояние и можем да се погрижим за подобряването им, като променим някои от тях и добавим нови към ежедневната си рутина. Ето какви могат да бъдат те:

Упражнявайте се редовно

Ако искате да усилите здравето на белия ви дроб, кардиото е чудесен начин. Всякакви тренировки от рода на тичане, плуване, катерене, колоездене, енергични разходки са добра алтернатива за укрепването му. По този начин белият дроб се стимулира да изпраща по-голямо количество кислород към тъканите. Дори 30 мин. дневно са ви достатъчни, а ако не сте физически активни – започнете с ходене и постепенно увеличавайте натоварването.

Проследете нивата на витамин D

Ниските нива на витамина могат да отслабят имунитета, както и да повлияят негативно на функциите на белия дроб. Правете си редовни изследвания и се консултирайте с вашия лекар при индикация на дефицит. Започнете своевременно разрешаване на проблема и включете в менюто си храни, богати на този витамин – риба, яйца, сирене и др.

Правете дихателни упражнения

Дихателните упражнения и дълбоките вдишвания подобряват работата на белия дроб, като го тренират. Освен това, дълбокото дишане има успокояващо действие. След респираторна инфекция също се препоръчват дихателни упражнения за по-бързото възстановяване на органа. Дишайте със свити устни и дори може да се посъветвате със специалист за конкретни упражнения и практики.

Кои са трите най-ценни билки за белия дроб?

Здравето на белия дроб е от ключово значение за цялостното здравословно състояние на организма. Липсата на пълноценно дишане е пагубно ...

Пълноценен сън

Недостигът на син и некачественият такъв влияят отрицателно на целия ни организъм – на имунната ни система, на сърдечно-съдовата, на белия дроб и т.н. Редовният и пълноценен сън спомага за правилната работа на белия дроб и укрепва състоянието на дихателната система. Сънят е важен и за възстановяването на мускулите, които са включени и в активната работа на дихателната система, която има нужда от качествена отмора.

Избягвайте вредните навици

Разбира се, всички знаем, че на първо място става въпрос за тютюнопушенето. То е един от най-сериозните вредители на дробовете ни и не само. Освен това, при прииждащия зимен период, ако се отоплявате с печка, камина или с друг уред, който отделя дим, знайте, че това също е вредно за дихателната ви система. При изгарянето се отделят частици, които попадат в дихателните пътища и имат негативен ефект върху нас. 

Внимание! Статията има информативен характер и те може да замести консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com